Atenor Group

De portefeuille van Atenor zit weer op kruissnelheid en is klaar voor enkele sterke jaren. De komende jaren verwachten we ook een geleidelijke stijging van het dividend, zodat de status van de vastgoedgroep als dividendwaarde behouden blijft.

De gunstige evolutie van de veertien projecten in de portefeuille van Atenor Group (660.000 vierkante meter) heeft zich ook in de eerste drie maanden van 2016 doorgetrokken. Het boekjaar 2015 leverde een nettowinst van 19,9 miljoen EUR of 3,59 EUR per aandeel (+30%) op. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel heeft moeite met de verkoop van de resterende appartementen in de Toren, maar is stilaan een aflopende zaak voor Atenor Group. Een ander Brussels sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel, 30.000 vierkante meter), werd aan het Europees Parlement verkocht. De oplevering is gepland in de loop van de maand. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel (bijna 75% verkocht) en kantorenproject in Namen, ontwikkelt zich ook verder.

In Boekarest (73.000 vierkante meter) werd een tienjarige huurovereenkomst getekend met Genpact voor 22.000 vierkante meter op de site Hermes Business Campus voor het derde gebouw dat tegen eind dit jaar af moet zijn. De verkoop van een of meer gebouwen is voorzien voor 2017. Ook Boedapest (Vaci Greens, 130.000 vierkante meter) is op snelheid. De verkoop van drie kantoorgebouwen is in een stroomversnelling geraakt, zodat de hoop gewettigd is dat een of meer gebouwen dit jaar nog verkocht worden. Voor het gemengde stedelijke project in Brussel, The One (voorheen Europa-project), met 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen, heeft Atenor de stedenbouwkundige vergunning binnen. De bouwwerken moeten in 2018 klaar zijn.

Het project Victor, een fiftyfifty project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, zag het masterplan met een volledige herziening richting kantoren-residentieel goedgekeurd. De ontwikkeling start in 2018. De bouwwerken voor City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), gaan in het tweede kwartaal van start. Het voorziene rusthuis werd al verkocht. Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Mons, kent een erg succesvolle verkoop voor het eerste en tweede woonblok. De commercialisatie van het derde blok is gestart en er komt nog een tweede fase. De oplevering van de eerste fase van La Sucrerie in Ath is voorzien voor juli 2016. De voorverkoop leverde al 72% op.

Met Les Brasseries de Neudorf zitten we in Luxemburg. Het residentiële project is voor 100% voorverkocht. Het Air-project is ook gelegen in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. De oplevering is nog voor het eerste semester van 2016. Palatium in Brussel, in de Louizawijk naast het Justitiepaleis, is de voormalige site van RSVZ en wordt tegen 2017 gerenoveerd. Les Berges de l’Argentine, de voormalige site van Swift in Tervuren wordt een woon- en dienstenproject van 26.000 vierkante meter. Het project draagt bij tot het resultaat vanaf 2017. Eind vorig jaar werd Nysdam (15.600 vierkante meter) opnieuw aangekocht voor conversie of renovatie. Bij de jaarcijfers werd ook de aankoop van het Naos-project aangekondigd (14.000 vierkante meter kantoren en winkels) op de Belval-site in Luxemburg.


Conclusie

De portefeuille van Atenor zit weer op kruissnelheid en is klaar voor een aantal sterke jaren. Na de lichte teleurstelling over een stabiel dividend voor het boekjaar 2015 (2 EUR bruto per aandeel, zesde jaar op rij) verwachten we ook de komende jaren een geleidelijke stijging van het dividend, zodat de status van dividendwaarde behouden blijft.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content