ASML en Netflix zijn de internationale kampioenen
Naar analogie met onze ranglijsten van Belgische aandelen, maakten we een klassement van de best presterende Europese en Amerikaanse aandelen op vijf, tien, vijftien en twintig jaar. De returns van de Amerikaanse kampioenen blijken spectaculair hoger te liggen dan die van de Europese sterren.
Vorig week keken we voor de derde keer met welke Belgische aandelen u de voorbije twintig jaar het meeste geld kon verdienen. Niet louter door een lijst te trekken met de hoogste rendementen over de afgelopen twee decennia, maar door een rangschikking te maken op vijf, tien, vijftien en twintig jaar en dan te kijken welke Belgische bedrijven de aandeelhouders telkens opnieuw het meest hebben verwend (koersstijging + uitgekeerde dividenden). We hanteerden een systeem van (straf)punten. Wie bijvoorbeeld de hoogste return op vijf jaar heeft behaald, krijgt één punt. Wie de tweede is 2 punten en zo verder. Hetzelfde doen we op tien, vijftien en twintig jaar. Het komt er dus op aan zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Bij een ex aequo bepaalt de hoogste return op twintig jaar de volgorde.
De logische vraag kwam ook eens een dergelijk klassement te maken voor de Europese en de Amerikaanse aandelen. Ook daar willen we een jaarlijkse traditie van maken. We hebben daarvoor gekeken naar de Eurostoxx50-index en de Standard&Poor’s500-index, om zo ook heel wat bekende aandelen aan u te kunnen voorstellen. Om dat in één analyse te kunnen gieten, beperken we ons tot een top vijf in de tabellen en de bespreking. Openen doen we met de Europese beurssterren van de voorbije twee decennia.
ASML nipt voor Safran
De Eurostoxx50-index is natuurlijk een relatief beperkte index, maar het is toch heel opvallend dat de vermelde vijf aandelen bijna altijd in de top tien prijken over alle periode heen. Want voor de overzichtelijkheid en leesbaarheid hebben we lijstjes gemaakt met de relatieve prestatie van de beste Europese en Amerikaanse aandelen over de verschillende periodes (5, 10, 15 en 20 jaar). Enkel Kering wist zich niet in de top tien op twintig jaar te hijsen en zakte zo weg naar de vijfde plaats in het algemene klassement.
ASML haalt even weinig strafpunten als Safran, maar krijgt de toppositie toegewezen. Niet alleen omdat het over drie periodes de beste prestatie van het kwintet neerzet, maar vooral omdat het de beste return over twintig jaar heeft behaald. De ex-dochter van Philips,met een beurswaarde in de buurt van 60 miljard euro, is een uitzondering in de technologiesector, waarin de Amerikanen toch nog altijd heer en meester zijn in bijna alle domeinen. In de niche van de chipmachines beschikt de Nederlands producent echter over een benijdenswaardig wereldmarktaandeel van 85 procent. ASML levert aan giganten als Samsung, Intel en TMSC. De omzetdoelstelling van 11 miljard euro tegen 2020 lijkt vrij goed haalbaar. Het bedrijf heeft 2,9 miljard euro in kas en is klaar om de komende jaren door te groeien. De jongste jaren maakte ASML vooral furore met de chipmachines op basis van de EUV-technologie of extreem ultraviolet licht. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt meer dan 100 miljoen euro per stuk. ASML zal normaliter achttien EUV-machines hebben geleverd in 2018 en heeft de ambitie er in 2019 dertig te leveren.
Safran is bij ons de minst bekende naam uit de top vijf, ondanks het feit dat het om een toonaangevende speler in de lucht- en ruimtevaarttechnologie en defensie gaat. De Franse groep heeft een beurswaarde van 46 miljard euro en wordt verwacht dit jaar een omzet van ruim 21 miljard euro te realiseren. Safran mag onder meer het wereldleiderschap claimen in vliegtuigbekabelingsystemen, remsystemen bij de landing, motoren voor helikopters, tactische drones enzovoort. Allemaal hightechzaken die een fraaie rendabiliteit toelaten. In 2018 liep de groep in de schijnwerpers door de overname van het eveneens Franse Zodiac Aerospace.
De rest van de top vijf zijn reuzen in de luxe- en vrijetijdssector, die ook een fraai groeiparcours kunnen voorleggen, mede door de opkomst van de groeilanden in de afgelopen twintig jaar, China op kop.
De waanzinnige return van Netflix
Het valt meteen op dat de returns van de Amerikaanse kampioen spectaculair hoger liggen dan die van de Europese sterren. De top vijf laat over twee decennia zelfs duizelingwekkend hoge koersstijgingen zien. Een veelvoud van wat de Eurostoxx-50 kan bieden. We hebben al vaker aangegeven dat een belangrijke verklaringsfactor van het significante verschil in gemiddeld rendement tussen de Amerikaanse en de Europese aandelenmarkten de voorbije decennium vooral te maken heeft met het in Europa ontbreken van spectaculaire groeiverhalen in hoofdzakelijk technologie.
De streamingdienst Netflix laat zowel op tien als op twintig jaar de rest ver achter zich. Het bedrijf is erin geslaagd de wereld te veroveren en scoort zeker bij de jeugd met een uitgebreid en boeiend film- en vooral serie-aanbod tegen een aantrekkelijke prijs. Netflix investeert wel enorme bedragen, zodat de beursprestatie vooral gedragen wordt door de forse omzetgroei, die boven 30 procent per jaar ligt. In rendabiliteit scoort Netflix eerder matig.
Hetzelfde kan overigens gezegd worden van Amazon, dat het ook vooral moet hebben van een zeer stevige omzetgroei. Ook het groeiverhaal van Apple is wereldwijd bekend. Zowel Amazon als Apple leek zowat twintig jaar geleden absoluut niet op het groeiverhaal af te stevenen dat we hebben gezien. De komst van de iPhonewas echt een gamechanger. Het was de grote driver om als eerste bedrijf ooit de magische grens van 1000 miljard dollar beurskapitalisatie te bereiken. Kort daarna wist ook Amazon kortstondig die magische 1000 miljard-grens te doorbreken.
Abiomed is ongetwijfeld de meest onbekende naam uit de lijst. Nochtans is het de uitblinker in de S&P500-index over de afgelopen vijf jaar. De koers klom van 20 dollar (laagste koers van 2014) naar een piek van 450 dollar eerder dit jaar. Abiomed zag zijn marktwaarde sinds het begin van het decennium oplopen van 0,5 naar 13 miljard dollar, omdat daar naast een omzetgroei van boven 30 procent wel sprake is van fraaie winstmarges. De Amerikaanse groeier is specialist in producten die helpen bij de pompfunctie van het hart of die zelfs kunnen vervangen.
Voor technologiekenners is Nvidia geen onbekende. Het bedrijf is bekend van de ontwikkeling van 3D-grafische kaarten en grafische halfgeleiders voor onder meer de Xbox van Microsoft en de Playstationvan Sony. Vooral de jongste twee jaar en tot voor kort kende het aandeel een forse koersopstoot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier