ASML mag vrijwel alle grote halfgeleiderproducenten tot het klantenbestand rekenen.

Het Nederlandse ASML is een leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie die in 1995 werd afgesplitst van elektronicareus Philips. ASML groeide uit tot de marktleider en mag vrijwel alle grote halfgeleiderproducenten tot het klantenbestand rekenen. Enkele daarvan, waaronder Intel, hebben ook een samenwerkingsverband voor onderzoek en ontwikkeling. De koers van ASML kwam de jongste tijd steeds meer onder druk, toen zowel Intel als Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), twee belangrijke klanten van de groep, zich voorzichtig uitlieten over 2016. De pc-markt zal ook dit jaar krimpen en de groei van markt voor mobiele toestellen zal niet spectaculair hernemen.

Bij de publicatie van de kwartaal- en jaarresultaten stak de topman een positief discours af en de markt ging daarin mee. Dat kwam vooral omdat de optimistische woorden ook gepaard gingen met daden. ASML trok het dividend met de helft op en breidde ook het programma van aandeleninkoop verder uit. ASML boekte in het vierde kwartaal een omzet van 1,43 miljard EUR, in lijn met de verwachtingen. In het derde kwartaal was dit nog 1,55 miljard EUR. De prognose voor het lopende kwartaal gaat uit van een verdere daling tot 1,3 miljard EUR. Vanaf het tweede kwartaal zou de omzet weer toenemen. Over het volledige boekjaar 2015 steeg het verkoopcijfer met 7,3%, tot 6,3 miljard EUR. De winst kwam een zesde hoger uit, op 1,39 miljard EUR.

ASML heeft ook wel redenen om vrij optimistisch te zijn. Het Nederlandse bedrijf beschikt over een goed gevulde orderportefeuille van 3,18 miljard EUR. Innovatie is cruciaal in de groeistrategie van ASML. Om de zoveel tijd worden nieuwe productietechnologieën ontwikkeld en de halfgeleiderproducenten moeten daarin meegaan, omdat zowel de rekencapaciteit als de snelheid van de chips steeds verder moet toenemen. Daarnaast is er ook nog de trend van de miniaturisatie.

Een van die technologieën is EUV of extreem ultraviolet licht. Dat laat toe om nog kleinere en snellere chips te maken. De EUV-technologie staat nog niet volledig op punt maar er wordt wel gestaag vooruitgang geboekt. Tot nog toe werden al acht systemen verkocht die hoofdzakelijk voor tests werden ingezet. ASML mikt voor dit jaar op een verkoop van zes à zeven machines. In 2017 moet dan de commerciële doorbraak volgen en tegen 2020 wil de groep 40 tot 45 machines omzetten. EUV is dan ook cruciaal om de omzetdoelstelling van 10 miljard USD tegen 2020 te halen.

Op het einde van vorig boekjaar had ASML 3,41 miljard EUR cash op de balans staan. Dat is ruim boven het door het management gewenste liquiditeitsniveau van 2 tot 2,5 miljard EUR. Er was dus ruimte voor een verhoging van het dividend. Dat wordt opgetrokken van 0,7 EUR per aandeel naar 1,05 EUR per aandeel. Dit betekent voor ASML slechts een meeruitgave van ongeveer 150 miljoen EUR. Het rendement blijft wel nog steeds beperkt tot een bescheiden 1,7%. Daarnaast wordt ook de aandeleninkoop met 1 miljard EUR uitgebreid, boven op het lopende programma van 500 miljoen EUR.


Conclusie

ASML staat technologisch aan de top, heeft een dominante marktpositie en is financieel kerngezond. Dat type aandelen wordt nooit echt goedkoop, vandaar dat de beste instapmomenten er zijn als de halfgeleidersector in zwaar weer zit. Dat is voorlopig nog onvoldoende het geval.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content