Arseus

Op sleeptouw genomen door Fagron

22,02 EUR – 3B

Arseus heeft een tradingupdate over het derde kwartaal van 2013 bekendgemaakt. De omzet bedroeg in het derde kwartaal 135,2 miljoen EUR, tegenover 121,9 miljoen EUR in het derde kwartaal van 2012, een stijging met 10,9%. Als we geen rekening houden met wisselkoersverschillen, is er zelfs een stijging met 15,1%. De organische groei, zonder rekening te houden met overnames, bedroeg5,9% en 10% zonder wisselkoersverschillen. Na de eerste negen maanden staat de teller op 417,9 miljoen EUR omzet, een toename met 7,1%, waarvan 4,8% organisch is (respectievelijk 9,6% en 7,2% zonder wisselkoersverschillen).

De drijvende kracht achter die mooie groei blijft de afdeling Fagron, die is gespecialiseerd in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen voor apotheken. Fagron realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 81,1 miljoen EUR, een sterke groei met 23,7%, waarvan 13,1% organisch. Voor de eerste negen maanden geeft dat een omzet van 239,3 miljoen EUR, of een stijging met 15,8% (11,1% organisch). De overname van het Amerikaanse Freedom Pharmaceuticals eerder dit jaar is duidelijk een schot in de roos, met hoger dan gemiddelde marges en een snelle groei.

De aanwezigheid in zowel Europa, de VS als Brazilië wordt benut om snel nieuwe producten op de verschillende markten te verdelen. Fagron investeert volop in innovatie en lanceert in december 2013 wereldwijd Fagron Advanced Derma, een nieuw totaalconcept voor dermatalogen en apothekers. Op de analistencall zei CEO Ger van Jeveren dat hij daarin een groot potentieel ziet. Fagron investeert ook met succes in opleidingen voor voorschrijvers en apothekers, om hun kennis over magistrale bereidingen te verdiepen. Aansluitend bij zijn succesvolle buy-and-buildstrategie bekijkt het management nieuwe overnames, om verder te groeien op bestaande markten en om nieuwe markten aan te boren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Het management verklaarde dat het in 2014 actief wil worden in Canada en in steriele magistrale bereidingen in de VS.

In het derde kwartaal presteerde ook de softwaredivisie Corilus opnieuw zeer goed, met een omzetstijging tot 10,1 miljoen EUR of 11,1%, waarvan 7,5% organisch. Na negen maanden staat de teller op 30,6 miljoen EUR, een stijging met 13,4% (9,9% organisch). Corilus is marktleider in het segment van de ontwikkeling en de toelevering van softwaretoepassingen voor medische professionals. De verdere groei moet komen van nieuwe, innovatieve toepassingen en overnames. Zo nam Corilus eerder dit jaar het Belgische Soft33 over, een specialist in het aanleveren van software voor thuisverpleegkundigen.

De andere constante in de resultaten van Arseus is de negatieve trend in de afdelingen Healthcare Solutions (medische en dentale distributieactiviteiten) en Healthcare Specialties (medische en dentale producten). De omzet van Solutions daalde in het derde kwartaal met 8,6% tot 24,9 miljoen EUR. Door de in juli aangekondigde verkoop van het Belgische Dorge Medic (omzet 3,3 miljoen EUR in 2012)daalde de omzet op organisch niveau met 5,9%. Arseus verwacht wel beterschap in het laatste kwartaal. Na negen maanden bedraagt de omzet 83,6 miljoen EUR, een daling met 6,3% en 5,4% organisch. Ook bij Specialties blijft de trend dalend, met in het derde kwartaal 19 miljoen EUR omzet (-4,7%) en na negen maanden 64,5 miljoen EUR omzet (-4,4%). Arseus kon nog geen resultaten bekendmaken van de in augustus aangekondigde strategische oefening over de toekomst van beide afdelingen. Wel blijft het voornemen om daarover voor het einde van 2013 te communiceren.

De indrukwekkende resultaten van kroonjuweel Fagron houden het defensieve groeiverhaal van Arseus overeind. De koers is sinds de halfjaarresultaten aan het stabiliseren. Gezien de waardering, 3 keer de boekwaarde en 15 keer de verwachte winst over 2013, wachten we op een terugval om de rating te verhogen. Voorlopig blijft het advies dan ook ‘houden’ (rating 3B).

Houden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content