Argenx komt de Bel-20 binnen

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deze week overlopen we onze favoriete aandelen voor de tweede helft van 2018. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf argenx heeft de volle steun van de absolute wereldtop onder de biotechinvesteerders.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf argenx evolueerde de jongste jaren heel snel. De definitieve doorbraak kwam er in 2017. In mei was er eerst de uiterst succesvolle beursgang op Nasdaq. In december volgden overtuigende fase II-resultaten met het auto-immuun antilichaam ARGX-113 bij patiënten met de spierziekte myasthenia gravis. ARGX-113 wordt ook nog voor twee andere indicaties getest en is momenteel het meest waardevolle kandidaat-medicijn. Maar argenx heeft ook met het kankermiddel ARGX-110 gunstige resultaten bekendgemaakt. Eind 2017, na de kapitaalverhoging die volgde op de proof-of-conceptresultaten met ARGX-113, hadden dertien van de 32 gespecialiseerde Amerikaanse biotechfondsen het aandeel in portefeuille. Geen enkel biotechbedrijf deed beter.

1. Wat bracht eerste jaarhelft?

Beleggers die dachten dat het beursfeest van argenx eind 2017 afgelopen zou zijn, kwamen bedrogen uit, want dit jaar klom het aandeel alweer met 63 procent. Argenx presenteerde de volledige resultaten van de fase II-studie met ARGX-113 bij patiënten met myasthenia gravis. De einde-fase II-besprekingen met het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) verliepen heel positief en laten toe een beslissende fase III-studie voor eind 2018 op te starten. Zoals verhoopt volstaat één studie met een enkele dosis bij 150 patiënten. Met ARGX-110 bij patiënten met de bloedkanker AML startte eerder dan verwacht de rekrutering van 21 patiënten voor het tweede deel van de fase I/II-proof-of-conceptstudie.

Argenx ontving in april van partner Leo Pharma de derde en laatste mijlpaalbetaling voor ARGX-112, een middel tegen huidziekten. Daarmee is ARGX-112 klaar om een eerste klinische studie aan te vatten. Uit het Innovative Acces Program werd in ARGX-117 geselecteerd. Het is een aantrekkelijk auto-immuun antilichaam dat mogelijk kan worden ingezet tegen een breed spectrum van auto-immuunziekten en dat bovendien complementair kan zijn met ARGX-113. De komende achttien maanden loopt de verdere preklinische ontwikkeling.

Met de benoeming van Keith Woods tot chief operating officer startte de voorbereiding van de mogelijke commercialisatie van ARGX-113, omgedoopt tot efgartigimod. De volledige ontbolstering van het aandeel maakte het voor argenx mogelijk vanaf 18 juni de vrijgekomen plaats van Ablynx over te nemen in de Bel-20-index.

2. Wat zijn de verwachtingen?

Op korte termijn is het uitkijken naar tussentijdse fase II-resultaten met ARGX-113 voor de huidziekte pemphigus vulgaris en de resultaten van een vergelijkende studie tussen het intraveneus en onderhuids toedienen van ARGX-113. Dat laatste is belangrijk om chronische behandelingen mogelijk te maken. Later in de tweede jaarhelft krijgen we de belangrijke resultaten van de fase II-studie bij patiënten met de bloedziekte ITP, de derde indicatie waarvoor ARGX-113 wordt getest. Voor het jaareinde start de fase III-studie voor myasthenia gravis. Daarnaast is het in december uitkijken naar fase I/II-studieresultaten met ARGX-110 tegen de bloedkankers AML en CTCL. We verwachten voor het jaareinde een licentiebeslissing door partner AbbVie over ARGX-115, een middel in kankerimmunologie.

3. Waarom favoriet?

Positieve resultaten bij minstens een van de twee fase II-studieresultaten met ARGX-113, bij ITP en pemphigus vulgaris, kunnen het potentieel van de molecule als pijplijn-in-een-product definitief bevestigen. Daarnaast onderschat de markt het potentieel van ARGX-110 in AML. Een eventuele positieve licentiebeslissing door AbbVie over ARGX-115 zorgt voor extra opwaarts potentieel. Het bedrijf heeft de volle steun van de absolute wereldtop onder de biotechinvesteerders.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 85,5 euro

Ticker: ARGX BB

ISIN-code: NL0010832176

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,75 miljard euro

K/w 2017:

Verwachte k/w 2018:

Koersverschil 12 maanden: +362%

Koersverschil sinds jaarbegin: +63%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content