Argen-X trekt naar de Amerikaanse beurs

© Getty Images/iStockphoto

Argen-X heeft een gezonde ambitie. De nieuwsstroom blijft positief en de beursgang op Nasdaq kan het aandeel een nieuwe impuls geven. Het biotechbedrijf beschikt over een comfortabele kaspositie.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Argen-X maakte begin maart zijn intentie bekend voor een beursnotering op Nasdaq. In 2016 slaagde Argen-X er via een dubbele kapitaaloperatie in bekende Amerikaanse investeerders zoals Federated, Perceptive Advisors en MPM aan boord te halen. Op termijn moet de Amerikaanse beursnotering tot een hogere waardering en een uitgebreidere analistenopvolging leiden. De timing en het bedrag dat Argen-X wil ophalen, zijn nog onbekend.

Argen-X werd opgericht in 2008 en ontwikkelde het SIMPLE-antibody technologisch platform, gebaseerd op antilichamen van lama’s, later aangevuld met ingelicentieerde technologieën – Nhance, ABDEG en POTELLIGENT – die de werking, de dosering en de productie van de antibody’s verbeteren. Het onderzoek spitst zich toe op de ontwikkeling van antibody’s tegen kanker en immuniteitsziekten. Met de auto-immuun antibody ARGX-113 lopen twee fase II-studies, voor de indicatie myasthenia gravis, een zeldzame spierziekte, en bij patiënten met ITP, een ziekte waardoor antilichamen de eigen bloedplaatjes aanvallen. Voor beide studies worden de resultaten in de tweede helft van 2018 verwacht. We krijgen in de tweede helft van dit jaar een update over de patiëntenrekrutering. Positieve fase II-resultaten kunnen de waarde van ARGX-113 een enorme duw in de rug geven, aangezien het werkingsmechanisme toepasbaar is voor elke auto-immuunziekte, inclusief de veel grotere indicaties lupus en reuma.

Het tweede product dat Argen-X zelf ontwikkelt, is ARGX-110, een middel in kankerimmunologie dat zich richt op een nieuw target (CD70). Daarvoor lopen twee fase II-studies bij zeldzame bloedkankers – T-cell lymphoma (TCL) en acute myeloid leukemia (AML) – waarbij CD70 een belangrijke rol speelt. Voor ARGX-111, een middel gericht op uitgezaaide kankers, krijgen we in het tweede kwartaal de resultaten van een afgeronde fase I-studie en zoekt Argen-X een partner.

Het is dit jaar uitkijken naar vorderingen in het preklinische onderzoek met ARGX-115, een middel in kankerimmunologie waarmee Argen-X in april 2016 een aantrekkelijke deal sloot met AbbVie. Het ontving 40 miljoen dollar bij de ondertekening en kan na de succesvolle afronding van het preklinische onderzoek nog twee keer 10 miljoen dollar opstrijken. In 2018 zal AbbVie beslissen over een licentiëring. Het samenwerkingsverband met Shire, dat in 2014 is uitgebreid, werd onlangs met één jaar verlengd tot 30 mei 2018. Daarnaast was er dubbel positief nieuws uit het Innovative Acces Program, een succesvol samenwerkingsplatform met topacademische centra. Staten Biotech licentieerde ARGX-116, een preklinisch kandidaatgeneesmiddel tegen dyslipidemie (afwijkende vetwaarden in het bloed), en er werd een samenwerking aangekondigd met Broteio Pharma voor de ontwikkeling van een preklinisch auto-immuun kandidaat-geneesmiddel dat mogelijks synergie biedt met ARGX-113.


Conclusie

We zijn tevreden met de gezonde ambities van Argen-X. De nieuwsstroom blijft positief, en de beursgang op Nasdaq kan het aandeel een nieuwe impuls geven. Het biotechbedrijf beschikte eind 2016 over een comfortabele kaspositie van 96,7 miljoen euro om de ontwikkeling van de uitbreidende pijplijn te ondersteunen. Blijf rekening houden met het bovengemiddelde risico dat eigen is aan biotech.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 330 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +57%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content