Apple mag dromen van een beurskapitalisatie van 1000 miljard
Apple presteerde boven de verwachtingen, en het lopende kwartaal zal wellicht een recordomzet opleveren. Apple is een kwaliteitsaandeel, maar we verkiezen tegen een lagere koers in te stappen.
Analisten en investeerders zitten vol ongeduld te wachten, tot Apple als eerste bedrijf de grens van 1000 miljard of 1 biljoen dollar aan marktwaarde overschrijdt. Met nog 15 procent te gaan zal het dit jaar wellicht niet meer lukken. De verkoopcijfers en de winst van de technologiegroep in de periode tot eind september, het laatste kwartaal van het fiscale boekjaar 2016-2017, kwamen uit boven de verwachtingen.
In de laatste week van dat kwartaal kwamen de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus op de markt. De iPhone X werd in die verslagperiode nog niet verkocht. De omzet van die nieuwe producten zit dus nog niet in die cijfers verrekend. Zoals altijd het geval is met nieuwe modellen, kan de productiecapaciteit in de eerste maanden de vraag niet volgen. Apple mikt in de periode tussen oktober en december op een verkoop van minstens 20 miljoen exemplaren van de iPhone X.
Dat neemt niet weg dat het in het derde kwartaal bijna 46,7 miljoen iPhones verkocht, of 3 procent meer dan een jaar eerder. Dat leverde 28,8 miljard dollar op, een groei van 2 procent op jaarbasis.
De groepsomzet van 52,6 miljard dollar (+12%) lag ruim 2 miljard dollar boven de consensusverwachting. Het aandeel van de iPhone bedroeg 55 procent. Over het volledige boekjaar 2017 bedroeg het gemiddeld 62 procent. Apple verkocht sinds de lancering in 2007 al 1,2 miljard iPhones voor een totaalbedrag van meer dan 760 miljard dollar.
Opmerkelijk is dat de omzet in China voor het eerst in zes kwartalen toenam (+11,6%). Met een marktaandeel van 7,7 procent bekleedt Apple er de vijfde plaats in het smartphonesegment. Ter vergelijking: het marktaandeel in de Verenigde Staten bedraagt meer dan 30 procent.
Apple Services stak erboven uit met een omzetgroei van 34 procent naar 8,5 miljard dollar. De afdeling is een verzamelnaam voor diensten uit de App Store, Apple Pay, Apple Music, Apple Care, iTunes en het iCloud-opslagplatform. Apple Services moet een toekomstige groeipool worden.
De jaaromzet van 30 miljard dollar in 2017 moet tegen 2020 oplopen naar 48 miljard dollar. De groepsomzet zal volgens Apple in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar 2018 tussen 84 en 87 miljard dollar uitkomen. Apple sloot het boekjaar af met 268,9 miljard dollar liquiditeiten. Dat is 7,4 miljard dollar meer dan een kwartaal eerder.
Niet minder dan 94 procent of 252,3 miljard dollar wordt buiten de Verenigde Staten aangehouden. Als dat bedrag naar het thuisland wordt gerepatrieerd, moet het bedrijf daar tot 35 procent belastingen op betalen. Vandaar dat Apple het grootste deel van de aandeelhoudersuitkeringen met schulden financiert. Een absurde situatie.
Apple keerde in het vierde kwartaal 3,3 miljard dollar aan dividenden uit en het spendeerde 4,5 miljard dollar aan de inkoop van eigen aandelen. De totale groepsschuld liep op naar 116 miljard dollar. In het recentste belastingvoorstel van de Amerikaanse Republikeinen ligt een reductie van het tarief naar 7 à 15 procent op tafel. De belasting op teruggehaalde cash naar de Verenigde Staten zou over verschillende jaren gespreid kunnen worden.
Conclusie
Apple presteerde boven de verwachtingen, en het lopende kwartaal zal meer dan waarschijnlijk een recordomzet opleveren. Daarnaast kan de verwachte belastinghervorming in de Verenigde Staten gunstig uitdraaien voor het bedrijf. De hoop op een eenmalige uitkering is dan ook flink gestegen. Apple is een kwaliteitsaandeel, maar we verkiezen tegen een lagere koers in te stappen.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 169,9 dollar
Ticker: AAPL US
ISIN-code: US0378331005
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 872,3 miljard dollar
K/w 2016: 18,5
Verwachte k/w2017: 14,9
Koersverschil 12 maanden: +54%
Koersverschil sinds jaarbegin: +47%
Dividendrendement: 1,5%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier