Anglogold is steeds minder afhankelijk van Zuid-Afrika

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

AngloGold Ashanti heeft zijn afhankelijkheid van Zuid-Afrika, met zijn hoge productiekosten, de jongste jaren afgebouwd. Maar het risicoprofiel van de groep blijft bovengemiddeld.

AngloGold Ashanti is de derde grootste gouddelver ter wereld, met in 2018 een output van 3,4 miljoen troy ounce. De groep houdt zich voorlopig afzijdig in de consolidatiegolf waarin onder meer Barrick, Newmont en Goldcorp een hoofdrol spelen. Het aandeel was lang een achterblijver, maar presteert sinds vorig najaar een stuk beter dan de Van Eck Gold Miners-index, die de beursprestatie van een korf goudmijnaandelen weerspiegelt.

AngloGold torst traditioneel een bovengemiddelde kostenstructuur. Dat komt omdat de wortels van het bedrijf in Zuid-Afrika liggen, waar de kosten door de arbeidsintensieve productie heel hoog zijn. De voorbije jaren is er beterschap omdat het bedrijf zijn afhankelijkheid van zijn voormalige thuisland sterk heeft verminderd. AngloGold heeft een tamelijk ingrijpende herstructurering van de Zuid-Afrikaanse mijnen achter de rug. Moab Khotsong is verkocht aan Harmony en Kopanang aan een Chinese investeerder. Bij Tautona is de productie stopgezet. Vorig jaar daalde het aandeel van de Zuid-Afrikaanse mijnen in de groepsproductie naar 14 procent, het laagste cijfer ooit. In 2017 was dat nog 23 procent en tien jaar geleden zelfs 43 procent. Ondanks de relatief hoge gemiddelde productiekosten van 1178 dollar leverden de overgebleven Zuid-Afrikaanse activa toch een bedrijfskasstroom (ebitda) van 97 miljoen dollar op. De productiekosten moet dit jaar verder dalen, naar 1100 dollar.

AngloGold beschikt over veertien producerende mijnen in neggen landen. Het haalt 45 procent van de groepsproductie in Afrika (Tanzania, Guinea, Ghana en Democratische Republiek Congo). De Afrikaanse mijnen buiten Zuid-Afrika leveren met 750 miljoen dollar ook ongeveer de helft van de ebitda van de groep. AngloGold is ook actief in Zuid-Amerika (23% van de productie) en Australië (18%).

De productie daalde de voorbije jaren gestaag, van nog bijna 4 miljoen troy ounce in 2015 over 3,76 miljoen in 2017 naar 3,4 miljoen vorig jaar. Dat komt vooral door de lagere output in Zuid-Afrika. Ondanks de lagere productie bleef de ebitda vorig jaar ongewijzigd op 1,48 miljard dollar. De gemiddelde totale productiekosten over 2018 bedroegen 976 dollar, 7 procent minder dan een jaar eerder. De tweede jaarhelft was met 936 dollar beduidend beter dan de eerste (1020 dollar).

2019 wordt een belangrijk jaar voor AngloGold. In het vierde kwartaal start het Obuasi in Ghana op. De mijn beschikt over 8,6 miljoen troy ounce aan bewezen goudreserves. De kapitaaluitgaven zullen toenemen van 721 miljoen dollar vorig jaar naar 910 tot 990 miljoen dollar in 2019. Zo werd vorige maand de uitbreiding van Tropicana in West-Australië goedgekeurd. Die moet tot 2023 een jaarlijkse output tussen 450.000 en 500.000 troy ounce garanderen. Tegelijk staat Cerro Vanguardia (Argentinië) in de etalage, net als Sadiola (Mali), een joint venture met IAMGold. Eerder dit jaar zijn al enkele exploratieactiva in Colombia verkocht voor 35 miljoen dollar.

AngloGold stelt voor 2019 een output tussen 3,25 en 3,45 miljoen troy ounce goud voorop. Het zwaartepunt van de productie zal zoals steeds in de tweede jaarhelft liggen. Voor de productiekosten hanteert de groep een vork tussen 935 en 995 dollar. AngloGold had eind december 329 miljoen dollar in kas, aangevuld met een kredietlijn van 1,46 miljard dollar en 4,75 miljard Zuid-Afrikaanse rand (omgerekend 338 miljoen dollar). De nettoschuld werd vorig jaar met 17 procent afgebouwd tot 1,66 miljard dollar. Dat komt overeen met 1,1 keer de ebitda.


Conclusie

De verminderde afhankelijkheid van Zuid-Afrika droeg bij tot de lagere kosten, maar het risicoprofiel van de groep blijft bovengemiddeld. Er valt de komende jaren geen spectaculaire productiegroei te verwachten. Om de marges en kasstromen op te krikken, is dus in de eerste plaats een hogere goudprijs nodig. Er is wel voldoende liquiditeit en ook de schulden zijn beheersbaar. Het aandeel noteert tegen iets meer dan 4 keer de verwachte ebitda. Dat is lager dan het sectorgemiddelde.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 13,1 dollar

Ticker: AU US

ISIN-code: US0351282068

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 5,4 miljard dollar

K/w 2018: 23

Verwachte k/w2019: 12

Koersverschil 12 maanden: +43,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +4,5%

Dividendrendement: 0,5%

Partner Content