Alcoa
Het aandeel van Alcoa verloor ongeveer een derde sinds begin dit jaar, maar tegenover de top van februari is de achteruitgang nog groter.
De Amerikaanse aluminiumgroep Alcoa heeft zich de voorbije jaren omgevormd van, in hoofdzaak, een raffineerder en smelter van aluminium naar een aanbieder van (half)afgewerkte producten op basis van aluminium. Dat heeft de winstgevendheid van het bedrijf geen windeieren gelegd. Alcoa kende een aantal sterke kwartalen tussen eind 2013 en begin dit jaar. Sinds het eerste kwartaal gaat het echter weer bergaf. Het aandeel verloor ongeveer een derde sinds begin dit jaar, maar tegenover de top van februari is de achteruitgang nog groter. De voornaamste oorzaak is dat de prijsrally bij de basismetalen maar een kort leven was beschoren. In mei leek de prijs van een ton aluminium zelfs op weg om voorbij de grens van 2000 USD te gaan, maar zover kwam het net niet. De impact van de dure dollar (USD), de vertragende Chinese economie en de hogere Chinese uitvoer deed de aluminiumprijs terugvallen naar minder dan 1700 USD, onder het niveau van het jaarbegin dus.
Ook de fysieke premies zijn ingestort. Die zijn een opslag boven op de prijs waartegen aluminium op de London Metal Exchange (LME) en Shanghai Futures Exchange (SHFE) wordt verhandeld. We hebben er de jongste maanden herhaaldelijk op gewezen dat die hoge premies niet duurzaam waren en dat is gebleken. De premies voor fysieke levering waren zo hoog omdat kunstmatige schaarste werd gecreëerd, onder meer door aluminium te gebruiken als onderpand voor kredietovereenkomsten. Die techniek is grotendeels aan banden gelegd. Daardoor is de gemiddelde premie in Europa op jaarbasis met 48% gedaald, in de Verenigde Staten is dat 36%. De premies zijn in 2015 zelfs met gemiddeld 65% gedaald. Die opslag vormde een belangrijke extra inkomstenbron voor industriële partijen als Alcoa, die nu gedeeltelijk wegvalt.
De gemiddelde prijs van een ton aluminium op de LME daalde in het tweede kwartaal op jaarbasis met 2,7%, tot 1788 USD. Voor Alcoa bedroeg de gerealiseerde verkoopprijs gemiddeld 2180 USD per ton. Dat is 111 USD minder dan een jaar geleden en zelfs 240 USD minder dan in het eerste kwartaal. De resultaten van de periode april tot juni spraken dan ook niet echt tot de verbeelding. De aangepaste nettowinst (250 miljoen USD) lag weliswaar 16% hoger dan een jaar eerder, maar wel 31% onder het niveau van het eerste kwartaal.
Alcoa verwacht voor 2015 een aanbodoverschot van 762.000 ton aluminium, dubbel zo hoog als de eerdere verwachting. Niet alleen werd de groeiprognose verlaagd naar 6,5%, maar er is ook het effect van China dat dit jaar een recordhoeveelheid aluminium zal exporteren. Door de transformatie van het bedrijf is Alcoa beter geplaatst om met lagere aluminiumprijzen om te gaan dan vroeger, maar toch blijft de afhankelijkheid groot. Alcoa verwacht dit jaar een positieve vrije kasstroom van 500 miljoen USD. Eind juni bedroeg de nettoschuld nog 7,5 miljard USD of 2,11 keer de bedrijfskasstroom (ebitda).
Conclusie
Door de gedaalde winstschattingen is Alcoa er per saldo niet goedkoper op geworden. De koers-boekwaardeverhouding is wel verder gedaald naar 1,2. Dat is laag, maar in de mijnbouwsector lang geen uitzondering. Omdat we een verdere daling van de fysieke premies verwachten, is er geen haast bij om Alcoa te kopen. Voorlopig afwachten.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier