Ablynx zoekt nieuwe partner

© belga

Ablynx wil vaart zetten achter de zoektocht naar een nieuwe partner voor het reumamiddel Vobarilizumab. Tegen de zomer is er duidelijkheid nodig over drie zaken.

Vooreerst moet er klaarheid zijn over de protocolvereisten voor de fase III-studies. Die zal komen uit de fase II-meetings in het tweede kwartaal met het Amerikaanse en het Europese geneesmiddelenagentschap. Ten tweede moet partner AbbVie kleur bekennen over zijn bereidheid om het contract over Vobarilizumab bij te sturen. Momenteel loopt een fase II-studie voor de indicatie lupus, met voorziene resultaten in het eerste kwartaal van 2018. Daarna moet partner AbbVie beslissen of het Vobarilizumab voor die indicatie wil licentiëren (mijlpaalbetaling van 25 miljoen dollar). Het huidige contract stipuleert echter dat bij een positieve beslissing AbbVie alsnog Vobarilizumab moet licentiëren voor de indicatie reuma (met een bijbehorende mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar). De kans dat dit gebeurt lijkt veeleer klein. Ablynx heeft dus een drukkingsmiddel nodig om het contract met AbbVie open te breken.

Het cruciale element daarvoor is aantoonbare interesse van een nieuwe partner om Vobariluzimab voort te ontwikkelen. Dat is het derde element waarover Ablynx duidelijkheid wil tegen komende zomer. Of dat realistisch is, valt af te wachten, maar we zijn tevreden dat er snel duidelijkheid komt. De reumamarkt is uiterst competitief en er is dus geen tijd te verliezen. Bovendien blijft de perceptie rond het aandeel in afwachting negatief. Positieve aankondigingen worden genegeerd, zoals de forse uitbreiding van de deelneming van de investeerder Van Herk naar 10,07 procent en de sterke fase Ib-resultaten van partner Merck KGaA in een psoriasisstudie. Mindere berichten worden dan weer uitvergroot, zoals de ontdekking van een nieuw preklinisch kandidaat-geneesmiddel tegen het verkoudheidsvirus RSV door de VIB, tegenover het RSV-product van Ablynx dat zich al in een fase IIb bevindt, en dus een ontwikkelingsvoorsprong van minstens drie jaar heeft.

Een nieuwe deal voor Vobarilizumab zou schitterend nieuws zijn, want in dat geval kan de koers snel richting 20 euro evolueren. Maar staat niet centraal in onze beleggersthesis. De marktkapitalisatie verrekent nauwelijks meer dan de huidige waarde van het bloedziektemiddel Caplacizumab (minstens 6 euro per aandeel) en de kaspositie van 235,4 miljoen euro (3,9 euro per aandeel) eind december. Rekening houdend met de uitgebreide pijplijn, is dat te goedkoop. Koopwaardig, maar met bovengemiddeld risico (rating 1C).

Partner Content