AB InBev brengt Aziatische activiteiten naar de beurs

AB InBev in Leuven
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De beursgang van de Aziatische activiteiten kan de koers ondersteunen, maar we vrezen dat de herstelbeweging grotendeels of volledig achter ons ligt.

AB InBev heeft een aanvraag ingediend voor een notering van een minderheidsbelang van de Aziatische activiteiten (Asia Pacific) op de beurs van Hongkong. Analisten verwijzen vooreerst naar de omvangrijke schuldenlast om de beursgang te rechtvaardigen, al stelt AB InBev dat het eerder aangekondigde programma van schuldafbouw tegen eind 2020 daar geen mee rekening hield. Daartoe werd onder meer het dividend gehalveerd tot 1,80 euro bruto per aandeel voor boekjaar 2018.

Anderzijds wordt ook verwezen naar de opmars van Heinekendat zich in China meer en meer als een luis in de pels gedraagt, onlangs nog door een partnership aan te kondigen met China Resources Beer Holding. AB InBev zoekt middelen om overnames te doen in de regio en zijn positie als sterkste buitenlandse brouwer te handhaven.

De waarde van Asia Pacific wordt geschat op 40 tot 70 miljard dollar. De kwartaalresultaten stelden niet teleur, maar waren onvoldoende om een verlengstuk te breien aan het forse koersherstel sinds eind vorig jaar. De organische (zonder overnames of desinvesteringen) volumegroei van 1,3 procent in het eerste kwartaal lag in lijn met de verwachtingen met een consensus op een volumestijging met 1,2 procent.

Dat vertaalde zich in een organische omzettoename van 5,9 procent tot 12,59 miljard dollar, boven de analistenverwachting van 5,4 procent. Noord-Amerika wist aangenaam te verrassen met een omzettoename van 1,1 procent. Ook Brazilië viel in positieve zin op. Onder meer door het laat vallen van Pasen scoorde Midden-Amerika niet gunstig. Europa en Azië voldeden aan de consensus met een respectievelijke klim met 2,4 en 4,5 procent.

AB InBev blijft de groep van uitzonderlijke winstmarges. De genormaliseerde bedrijfskasstroom klom met 8,2 procent tot 4,99 miljard dollar, maar daarmee werd de analistenconsensus van 8,6 procent groei niet bereikt. De genormaliseerde ebitda-marge (bedrijfskasstroom ten opzichte van de omzet) liet een toename met 0,86 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 zien tot 39,6 procent.

De biergigant zag de recurrente (zonder eenmalige elementen) winst per aandeel in het eerste kwartaal vorig jaar wel stijgen tot 1,27 dollar per aandeel (was 0,73 dollar). Maar dat kwam toch iets onder de analistenlat uit van 1,32 dollar per aandeel. De onderliggende winst per aandeel bedroeg 0,79 dollar per aandeel (consensus 0,90 dollar), want AB InBev heeft een indekkingsprogramma tegen koersschommelingen en dat heeft vooral vorig jaar zwaar op de winst gewogen.

De bedrijfsleiding blijft bij de ambitie tegen eind 2020 de ratio van de financiële schulden tegenover de rebitda weer onder 4 te brengen. Eind 2018 bedroeg die ratio 4,6 keer ebitda (was 4,8 eind 2017). Opvallend na de cijfers voor het eerste kwartaal blijven de optimistische verwachtingen voor de rest van het jaar, waarbij zowel opbrengsten als ebitda een mooie groei zullen kennen.


Conclusie

We kunnen leven met de resultaten over het eerste kwartaal van 2019 en de perspectieven voor het boekjaar. Het forse koersherstel was welkom, maar werd niet ondersteund door de kwartaalcijfers. Tegen 18 keer de verwachte winst 2019 en ruim 12 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel niet meer goedkoop. De beursgang van de Aziatische activiteiten kan de koers ondersteunen, maar we vrezen dat de herstelbeweging grotendeels of volledig achter ons ligt. Vandaar de adviesverlaging.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 73,38 euro

Ticker: ABI BB

ISIN-code: BE0974293251

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 148,1 miljard euro

K/w 2018: 38

Verwachte k/w 2019: 18

Koersverschil 12 maanden: -6%

Koersverschil sinds jaarbegin: +27%

Dividendrendement: 2,4%

Partner Content