Aardgasprijs explodeert

© Thinkstock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aardgasprijs steeg naar zijn hoogste peil sinds 2014.

De correlatie tussen de olie- en gasprijzen is op langere termijn erg hoog. Dat neemt niet weg dat er kortere periodes zijn waarin de prijzen van beide grondstoffen in tegengestelde zin evolueren. Zo daalde de prijs van een vat ruwe olie de voorbije weken naar het laagste niveau in meer dan een jaar. Tegelijk klom de aardgasprijs naar het hoogste peil sinds 2014. Op 14 november schoot aardgas in één handelssessie zelfs 18 procent hoger, de grootste stijging in een dag sinds 2010.

Shorters op het verkeerde been

De prijsexplosie lijkt op het eerste gezicht vreemd. De olieprijzen staan onder druk door een dreigend overaanbod. Tegelijk was ook de Amerikaanse aardgasproductie nooit eerder zo hoog en wordt de capaciteit nog verder uitgebreid. In het recente verleden vielen alle prijsrally’s stil boven het niveau van 3 dollar per miljoen British thermal units (Btu, eenheid voor gas). Daardoor namen veel speculatieve investeerders vanaf dat niveau massaal shortposities in. Maar toen grote delen van Noord-Amerika in november dan ineens toch onverwachts en uitzonderlijk vroeg te maken kregen met een koude-inval, was de prijsreactie overweldigend. Alle shorters moesten hun posities sluiten, wat de prijsstijging versterkte. Eind november bevonden de Amerikaanse aardgasvoorraden zich 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Tegenover het vijfjaarsgemiddelde bedroeg de afwijking zelfs bijna 19 procent. Toch is de kans eerder gering dat de prijs weer naar het recordniveau uit 2014 stijgt (6,5 dollar). De komende maanden komt nieuwe pijplijncapaciteit beschikbaar die de aanvoer van aardgas uit de productiezones in het noordoosten zal doen toenemen. Dat moet de druk op de voorraden verminderen. Daarnaast voorspellen Amerikaanse klimatologen ondanks de koude start een vrij milde winter door het weerfenomeen El Niño.

Shorttracker

Prijzen boven 4,5 dollar per miljoen Btu kunnen door beleggers worden aangegrepen om short te gaan op aardgas. Dat kan via een zogenaamde inverse tracker of via hefboomproducten. De ETFS 1x Daily Short Natural Gas (ticker SNGA) wordt uitgegeven door ETFS Commodity Securities en heeft als ISIN-code JE00B24DKH53. Bedoeling van de tracker is op dagbasis het inverse rendement van de Bloomberg Natural Gas Total Return index te bekomen. Short gaan op aardgas kan ook via de hefboomproducten (turbo’s) van BNP Paribas Markets en Commerzbank. De spread blijft in beide gevallen beperkt tot 1 eurocent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content