Word je vergoed voor je materiaal als je thuis werkt?

© Getty Images/iStockphoto

Banken zetten volop in op thuiswerken. Maar kan de werkgever je bijvoorbeeld een vergoeding betalen als je je eigen pc gebruikt? En is die belastbaar?

BNP Paribas Fortis wil dat haar personeel tegen 2020 gemiddeld twee dagen per week thuis werkt. Dat heeft de bank bekendgemaakt aan haar werknemers. Ook bij KBC, ING en Belfius is een gelijkaardige tendens merkbaar.

De banken hopen op die manier het woon-werkverkeer te doen dalen. BNP Paribas Fortis mikt zelfs op een daling van 10 procent tegen 2020. Bedoeling is dat binnen dit en drie jaar de 14.000 werknemers van de grootbank gemiddeld twee keer per week van thuis of in een van de satellietwerkplekken in de regio’s werken. Bij de bankpoot van Belfius werkt al meer dan een op de vijf medewerkers regelmatig van thuis. Bij KBC is het aantal dagen dat het personeel niet op kantoor werkt vervijfvoudigd sinds 2013.

Vergoeding pc en internet

Maar hoe zit het met de vergoeding als je je eigen pc gebruikt? Het antwoord op die vraag staat in de circulaire van 16 januari 2014 van de fiscus. Gebruik je je eigen computer om aan thuiswerk te doen – meer bepaald telewerk ‘verricht in de private lokalen van de werknemer en georganiseerd in het kader van normale werkdagen’ – dan mag de werkgever je daarvoor een forfaitaire vergoeding toekennen.

Die kan worden beschouwd als een belastingvrije terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever. Een voorwaarde is dat het bedrag niet meer bedraagt dan 20 euro per maand. Daarbovenop mag de werkgever je een vergoeding van 20 euro uitkeren als je je eigen aansluiting en internetabonnement gebruikt om thuis te werken. Krijg je meer dan die bedragen, dan betaal je belasting op het surplus. Indien je een computer en/of internet gebruikt die volledig of gedeeltelijk door de werkgever is vergoed, heb je geen recht meer op de bovenstaande vergoedingen. In een ruling van 20 oktober 2015 heeft de Rulingcommissie die bedragen bevestigd.

Extra vergoeding

Bovendien aanvaardt de fiscus dat de werkgever een bijkomende belastingvrije vergoeding uitkeert aan werknemers voor de kosten die het telewerk meebrengt, bijvoorbeeld voor nutsvoorzieningen, verzekeringen, onroerende voorheffing en de afschrijving van klein meubilair. De vergoeding is overigens forfaitair, dus vraagt de belastingdienst geen bewijsstukken.

De vergoeding bedraagt forfaitair 122,01 euro per maand. Om daar een beroep op te doen moeten de werknemers regelmatig thuis werken (bijvoorbeeld een keer per week) en een ruimte inrichten om aan telewerk te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content