Woning verkopen: wanneer word je belast op de meerwaarde?

© Getty Images/iStockphoto

De fiscus gaat dit jaar actief op zoek naar wie vastgoed verkocht met meerwaarde en dit niet aangaf. Wanneer word je belast op de meerwaarde en moet je dat dus aangeven?

Het principe

Als je een gebouw verkoopt binnen de vijf jaar na de aankoop ervan, word je in principe belast op de eventuele meerwaarde die je realiseert. Die meerwaarde wordt dan belast tegen 16,50 procent. Gaat het om een grond, dan wordt een verkoop binnen de vijf jaar belast tegen 33 procent, terwijl een verkoop binnen de acht jaar tegen 16,50 procent belast wordt.

De zogenaamde meerwaarde (winst) is het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs, rekening houdend met een aantal correcties. Verkoop je een gekocht onroerend goed na afloop van de termijn van vijf of acht jaar, dan wordt je in principe niet meer belast op de meerwaarde.

Uitzonderingen

Als het gaat om je eigen woning of een woning die je erfde, dan wordt de meerwaarde in principe niet belast bij een verkoop binnen de 5 jaar. De meerwaarde op een geërfde grond wordt trouwens nooit belast.

Fiscus viseert meerwaarde

De fiscus heeft laten weten dat ze dit jaar particulieren viseert die een gebouw of grond verkochten. Het gaat voorlopig over de inkomstenjaren 2014 en 2015, aangezien je voor je aangifte inkomstenjaar 2016 nog tijd hebt tot 13 juli 2017 om de aangifte via Taks-on-web in te vullen of zelfs tot 26 oktober via je boekhouder. Wie de meerwaarde niet heeft aangegeven, kan wel opwerpen dat daar een reden voor was (bv. verbouwingswerken).

Partner Content