Wat komt de fiscus allemaal te weten als je aan pc-banking doet?

© Getty Images/iStockphoto

Heeft de fiscus inzage in je rekeningen via pc-banking? En hoe zorg je ervoor dat de fiscus niet “onrechtstreeks” zicht krijgt op je privérekeningen?

Het principe

Als je zelfstandige bent, heeft je controleur uiteraard geen inzage in je privérekeningen. Je privérekeningen maken immers geen deel uit van je boek­hou­ding. Want je controleur heeft die rekeningen niet nodig om te weten hoeveel je hebt verdiend. Daarvoor heeft hij onder andere je map met inkomende en uitgaande facturen én je rekeninguittreksels van je beroepsrekeningen nodig.

De praktijk

Maar in de praktijk werkt zowat iedereen met pc-banking, ook wel homebanking genoemd, eventueel aangevuld met een app op zijn smartphone. Het is immers heel praktisch om zowel je beroeps- als privérekeningen te beheren vanuit je luie zetel. Toch is dit niet altijd zonder gevaar voor de fiscus. Waarom?

Het inzagerecht van de fiscus

De fiscus kan steeds inzage vragen in je beroepsrekening. Maar dit inzagerecht beperkt zich niet tot de papieren rekeninguittreksels, maar slaat ook op je pc-banking. Concreet betekent dit dat je belastingcontroleur eventueel ook inzage kan vragen in je beroepsrekeningen via pc-banking.

“Onrechtstreeks” inzage?

Heel wat zelfstandigen hebben zowel hun privé- als beroepsrekening bij dezelfde “huisbankier”. Daar is op zich niets mis mee, aangezien je controleur alleen de beroepsrekeningen mag inkijken. Maar bij het inloggen via je pc-banking (of app) verschijnen bij de meeste banken zowel de saldo’s van de beroeps- als de privérekeningen op het startscherm (homepage). Wie dat laatste liever vermijdt, opent voor zijn privérekeningen dus beter een rekening bij een andere bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content