Waar blijft mijn fiscale afrekening?

© Belga

Moet je je zorgen maken als je nog altijd geen afrekening hebt gekregen van de fiscus voor de inkomsten van 2014?

Volgende vraag werd ons gesteld door een lezer. “Ik ben bediende, bewijs mijn kosten niet en heb enkel een woonkrediet waarvan ik de interesten en kapitaalaflossingen fiscaal in mindering breng. Ik heb vorig jaar mijn aangifte van de inkomsten behaald in 2014 op tijd ingediend en dit elektronisch via tax on web. Ik zou meer dan 1000 euro moeten terugkrijgen van de fiscus. Is het normaal dat ik zo lang moet wachten op mijn aanslagbiljet, wetende dat ik die elektronisch heb ingediend en alles dus vlugger zou moeten vooruitgang.”

30 juni 2016

In de veronderstelling dat je de aangifte van de inkomsten behaald in 2014 tijdig en correct hebt ingediend (dus vóór 30 juni 2015), verstrijkt de gewone aanslagtermijn op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar. Voor het inkomstenjaar 2014, betekent dat de fiscus uw aanslag voor 30 juni 2016 moet hebben gevestigd.

De fiscus heeft dus nog een paar maanden de tijd. In principe zal uw aanslagbiljet sneller volgen als u tax-on-web – de elektronische manier om een belastingaangifte te doen – gebruikt hebt, maar dit is geen garantie.

Tijdig gevestigd?

Hoe weet je nu dat je aanslag voor 30 juni 2016 is gevestigd? Daarvoor moet je kijken naar de zogenaamde datum van uitvoerbaarverklaring van het kohier. Deze datum vind je terug bovenaan het aanslagbiljet. Let wel, het is niet de datum van verzending van het aanslagbiljet of de datum dat je het aanslagbiljet werkelijk ontvangt die belangrijk zijn. Het is daarom mogelijk dat je pas begin juli 2016 je aanslagbiljet in de bus krijgt maar dat deze toch nog op tijd is gevestigd omdat de datum van uitvoerbaarverklaring vóór 30 juni 2016 valt.

Slechts in uitzonderlijke gevallen zal de fiscus deze datum niet halen. Slaagt de fiscus er immers niet in de aanslag op tijd te vestigen, dan kan je alle door de fiscus ingehouden belastingen (bv. bedrijfsvoorheffing) terugvorderen.

Eenmaal je het aanslagbiljet hebt ontvangen, dan zal je het geld terugkrijgen op einde van de tweede maand volgend op de maand waarin je het aanslagbiljet hebt ontvangen. Kreeg je bijvoorbeeld je aanslagbiljet op 15 juni 2016, dan zal je de belastingen terugkrijgen eind augustus 2016. Moet je belastingen bij betalen, dan heeft u dezelfde termijn om dit te doen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content