Vlamingen willen nog snel schenkbelasting ontwijken via Nederlandse notaris

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vlamingen steken nog snel de Nederlandse grens over om hun successieplanning belastingvrij te kunnen regelen. Vanaf 1 juni moeten ze ook erfbelasting betalen als ze een schenking met een voorbehoud van vruchtgebruik doen voor een Nederlandse notaris.

Volgens de nieuwste standpunten van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) is het vanaf 1 juni niet langer mogelijk via een Nederlandse notaris een schenking te doen zonder schenkbelasting te betalen.

De Nederlandse route was al geruime tijd populair bij de Vlaming omdat hij geen schenkbelasting (3%) hoefde af te dragen op een schenking van roerende goederen met een voorbehoud van vruchtgebruik, als die werd afgehandeld door een Nederlandse notaris. De schenker moest wel drie jaar in leven blijven. Anders was op de schenking toch nog erfbelasting verschuldigd.

Kaasroute afgesloten

Dat daar binnen enkele dagen verandering in komt, voelen de Nederlandse notarissen aan de grens met België. Volgens De Tijd hebben ze deze maand opvallend veel Vlamingen over de vloer gekregen. Verschillende fiscalisten bevestigen aan de krant dat vermogensplanners sinds de aankondiging van de nieuwe standpunten een stapel dossiers nog snel laten behandelen om toch nog onder de oude regeling te vallen.

De Nederlandse route wordt weliswaar niet voor iedereen gesloten. In een interview met MoneyTalk.be zei Wim Vetters, fiscaal advocaat bij Euclides, dat wie een schenking van de volle eigendom van aandelen of cash wil doen, nog altijd kan aankloppen bij Nederlandse notarissen. “Als de erflater daarna nog drie jaar blijft leven, zal er geen erfbelasting volgen. Ook Vlabel ziet dat zo, de schenking voor buitenlandse notaris staat expliciet op de witte lijst van handelingen die geen misbruik uitmaken.”

Veel kritiek

De standpunten van Vlabel blijven hoe dan ook omstreden. Onder meer Vetters is ervan overtuigd dat het nieuwe standpunt van Vlabel tot procedures zal leiden.

Ook Anton van Zantbeek reageerde zeer scherp op de standpunten. “Vlabel proclameert belastingverhogingen waarvoor geen burger, geen politieke partij en zelfs geen parlement heeft gekozen”, schreef hij onlangs nog in een column in Trends en op Trends.be. “Uiteindelijk zullen de standpunten van Vlabel door rechters worden getoetst aan de wet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content