Vlaanderen past erfbelasting aan: Hoe kan je daarop inspelen?

© iStock

Mogelijks worden de erfbelastingen verlaagd in Vlaanderen. Wist je dat je via een zogenaamde “fiscale glijclausule” bepaalde beschikkingen in je testament afhankelijk kan maken van het wijzigend fiscaal regime?

Lagere erfbelasting

De Vlaamse regering heeft de bedoeling om de erfbelasting een stuk billijker te maken. Nu loopt de erfbelasting tussen broers en zussen immers op van 30 naar 65 procent. Wie erft van een tante of oom is er nog erger aan toe, want dan betaal je tussen 45 en 65 procent. De fiscale pijngrens dus ver voorbij, zodat het aanvoelt als een onteigening. Ook in het Brussel gewest zijn er bepaalde ideeën om de erfbelasting aan te passen.

Fiscale veranderingen

Een testament maak je om je nalatenschap te regelen zoals je het wilt, maar fiscale optimalisatie speelt daarbij ook een rol. Vervelend is wel dat de fiscale wetgeving, alsook de standpunten van de fiscus, steeds vaker veranderen. Kan de testator in zijn testament daarom een clausule opnemen die “meeglijdt” met het standpunt van de fiscus?

De fiscale glijclausule

Via een de zogenaamde fiscale glijclausule– een techniek die overgewaaid komt uit Nederland- kan je een bepaalde beschikking in je testament afhankelijk maken van een bepaald fiscaal regime.

Stel je woont in Vlaanderen en naast je eigen kinderen wil je een neef een stuk van je vermogen nalaten, omdat hij altijd goed voor je heeft gezorgd. De erfbelasting tussen oom en neef vind je echter overdreven hoog (tot 65%), maar waarschijnlijk komt daar in de toekomst voor Vlaanderen verandering in. Je zou dan in je testament kunnen bepalen dat bijvoorbeeld een bepaald stuk van je nalatenschap naar je neef gaat als hij daarop minder dan 35 procent erfbelasting betaald, maar dat in het ander geval de gewone wettelijke regeling geldt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content