Vlaamse regering verlaagt schenkingsrechten voor onroerende goederen

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © Belga

De Vlaamse regering gaat de tarieven voor de schenkingsrechten van onroerende goederen verlagen en vereenvoudigen. De maatregel moet ervoor zorgen dat slapend patrimonium geactiveerd wordt.

Er komt een extra korting bij renovatie of langdurige verhuring van het geschonken vastgoed. Dat moet meteen ook een stimulans zijn voor de bouwsector.

De maatregel kadert in de vrijdag goedgekeurde begrotingscontrole. Met de hervorming hoopt de Vlaamse regering dat er meer schenkingen van onroerend goed zullen gebeuren, wat ondanks de lagere tarieven voor meer opbrengsten moet zorgen.

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) schat dat er dit jaar 56 miljoen euro extra inkomsten mogelijk zijn, de helft meer dan tot nu geschat. Schenkingen gebeuren nu vooral tussen verwanten ‘in rechte lijn’, tussen ouders en kinderen, zeg maar. Aan verdere verwanten of niet-verwanten wordt er nauwelijks geschonken, omdat de tarieven zeer hoog kunnen oplopen, in bepaalde gevallen tot 80 procent.

De nu besliste hervorming herleidt het aantal schalen en verlaagt de tarieven. Zo wordt 40 procent het hoogste tarief voor ‘niet rechte lijn’, geldig voor vastgoed boven de 450.000 euro.

Bovendien is er een extra korting als er in energierenovatie wordt geïnvesteerd. Diezelfde korting geldt voor wie het goed langdurig verhuurt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content