Verkeersboete terugbetaald door je werkgever: belastbaar of niet?

© iStock

Als je tijdens een beroepsmatige verplaatsing met je wagen te snel rijdt, kan je werkgever de opgelopen verkeersboete voor je terugbetalen. Is dat fiscaal belastbaar?

Stel je werkgever vraagt je om een klant te bezoeken. Je gebruikt daarvoor je eigen wagen, maar wordt geflitst wegens overdreven snelheid. Enkele dagen later valt de verkeersboete in je bus. Je legt deze voor aan je werkgever en deze is bereid om je boete, opgelopen tijdens de uitoefening van je beroep, terug te betalen.

Fiscale gevolgen

De terugbetaling van de boete heeft zowel voor jou als voor je werkgever gevolgen op fiscaal vlak. De werkgever zal eerst en vooral een solidariteitsbijdrage van 33 procent (en dus niet de normale sociale zekerheidsbijdrage) moeten betalen op het bedrag van de verkeersboete die hij in de plaats van zijn werknemer betaalt of hem terugbetaalt.

Voordeel van alle aard

Welke zijn de fiscale gevolgen van deze terugbetaling voor jou als werknemer? Word je wel of niet belast op de door je werkgever (terug)betaalde verkeersboete?

Het antwoord van de Minister van Financiën op een parlementaire vraag geeft het antwoord. Als het gaat om de terugbetaling van een boete die je hebt opgelopen buiten de oefening van je arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld tijdens je vrije tijd of tijdens de woon-werkverplaatsing), dan is deze terugbetaling belastbaar als een zogenaamd voordeel van alle aard. Dit betekent dat je tot 50 procent (plus gemeentebelasting) moet betalen op de terugbetaling.

Boete tijdens uitoefening van beroep

Gaat het om de terugbetaling van een boete opgelopen tijdens de ‘dienstuitoefening’, dan wordt er nog eens volgend onderscheid gemaakt:

– boetes die niet het gevolg zijn van het opvolgen van bepaalde dwingende instructies van de werkgever; de terugbetaling wordt aangemerkt als een belastbaar voordeel van alle aard voor de werknemer.

– boetes die wel het gevolg zijn van het opvolgen van bepaalde dwingende instructies van de werkgever; de terugbetaling wordt aangemerkt als een zogenaamde kost eigen aan de werkgever en is dus niet belastbaar voor de werknemer.

Kan de werkgever de (terug)betaalde verkeersboetes op zijn beurt aftrekken als een werkelijke beroepskost? Nee, in principe niet, tenzij de terugbetaling als een belastbaar voordeel van alle aard wordt aangemerkt in hoofde van de werknemer en de werkgever het voordeel opneemt op de individuele loonfiche 281.10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content