Tax Liberation Day: In België werk je het langst voor de fiscus

© belga

De Belg heeft van 1 januari tot 5 augustus 2015 gewerkt voor de fiscus en gaat pas vanaf 6 augustus voor eigen rekening werken. Dit blijkt uit een toonaangevende fiscale studie.

De Tax Liberation Day is de dag waarop een werknemer in theorie niet langer werkt om zijn belastingen te betalen en dus voor eigen rekening begint te werken.

Laatste plaats

Belgische werknemers vieren vandaag op 6 augustus voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe (Institut économique Molinari, Parijs) en gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. De gegevens werden verkregen door middel van één consistente methodologie, toegepast in alle EU-lidstaten. Daardoor weerspiegelen ze de fiscale realiteit van echte, werkende mensen. Dit zijn de Tax Liberation Days van 2015:

Tax Liberation Day: In België werk je het langst voor de fiscus
© MoneyTalk

Belangrijkste vaststellingen

Van alle Europese lidstaten heft België opnieuw de hoogste lasten op arbeid; een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen).

Het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%.

Na de taxshift

De onderzoekers voorspellen voor volgend jaar dat de Belg – na de taxshift – minder lang zal moeten werken voor de fiscus, meer bepaald tot 18 juli. James Rogers van het Institut économique Molinari ziet het zo: “Door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen. Maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content