Sp.a wil af van belastingaftrekken en belastingbrief

John Crombez (SP.A) © BELGA

De sp.a wil een nieuw en modern belastingsysteem dat eerlijk en efficiënt is, eenvoudig en transparant. De partij wil daarbij de belastingaftrekken en belastingbrief naar de prullenmand verwijzen.

Fiscale aftrekposten moeten vervangen worden door gerichte steunmaatregelen, de forfaitaire beroepskosten omgevormd tot een werkbonus, en voor alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en kmo’s dient het invullen van een aangifte en de controle door de fiscus tot het verleden te behoren.

Door inkomen uit vermogen en uit werk gelijk te behandelen kan de belasting op werk met 10 procent verminderen. Dat stelden partijvoorzitter John Crombez, Kamerlid Peter Vanvelthoven en Kamerfractieleidster Meryame Kitir dinsdag op een persconferentie.

Afschaffen fiscale aftrekposten

Het meest in het oog springende voorstel is het afschaffen van zoveel mogelijk fiscale aftrekposten. Die kunnen best vervangen worden door gerichte steunmaatregelen buiten de fiscaliteit. Een aantal aftrekposten blijkt immers niet erg efficiënt, aldus Vanvelthoven.

Zo is ondanks de woonbonus het woningbezit gedaald en kan het gebruik van dienstencheques beter gestimuleerd worden door een prijsverlaging in plaats van de aftrekbaarheid van de cheques.

De sp.a wil ook geen onderscheid meer maken in de bron van inkomsten. “Eén euro is één euro, ongeacht de bron, of het nu gaat om arbeid, vermogen of bedrijfsinkomsten”, zei Peter Vanvelthoven.

Het principe is dat de inkomsten veralgemeend worden om de belastbare basis te bepalen. Inkomsten die nu afzonderlijk of niet behandeld worden, worden voortaan in de personenbelastingen geïntegreerd. De partij denkt daarbij in de eerste plaats aan inkomsten uit vermogen, dus ook huurinkomsten.

Forfaitaire beroepskosten

Daarnaast wil de sp.a de forfaitaire beroepskosten omvormen tot een werkbonus. Slechts 3 procent van de belastingplichtigen bewijst vandaag zijn beroepskosten. Die mogelijkheid kan voor de partij best geschrapt worden. Tenslotte moet er werk gemaakt worden van het automatisch aanleveren van alle belastbare inkomsten door derden (werkgever, bank…).

Het resultaat is dat gezinnen, alleenstaanden, zelfstandigen en kmo’s een eenvoudige en vooral ingevulde aangifte ontvangen. Als de belastingplichtige daarmee akkoord gaat, is de belasting definitief en ziet de fiscus af van een latere controle. Met het geld dat hierdoor bespaard wordt, kan de administratie de focus van controles verschuiven van kleine actoren naar de grotere spelers en de grote bedragen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content