Rulings worden populairder

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Almaar meer bedrijven willen het op een akkoordje gooien met de fiscus. Vorig jaar heeft de rulingdienst een recordaantal rulingaanvragen ontvangen.

De rulingdienst heeft 1359 prefilings ontvangen in 2015, waarin wordt afgetoetst of een onderneming al dan niet een akkoord kan sluiten met de fiscus. Dat zijn er 200 meer dan het voorgaande jaar. Dat schrijft De Tijd. De echte aanvragen klokten af op 749. Dat sluit nauw aan bij het recordjaar 2014.

Een goede zaak

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, reageert positief op de toenemende interesse. “Het is een goede zaak dat rulings aan succes winnen. Op die manier bieden we burgers en bedrijven meer rechtszekerheid”, zegt hij in de krant.

Niet alleen de multinationals kloppen aan bij de fiscus om een akkoord te sluiten. Ook de kmo’s zijn steeds vaker vragende partij voor een ruling. 34 procent van de aanvragen was vorig jaar afkomstig van grote ondernemingen, 30 procent van particulieren en 28 procent van kmo’s. Van Overtveldt wil bijkomende maatregelen nemen om de rulingdienst nog beter open te stellen voor kmo’s.

Ook voor bakkers

Eerder pleitte Michel Maus er al op onze website voor rulings toegankelijker te maken voor kleinere zaken zoals bakkers. “Ook zelfstandigen moeten hun winsten naar het buitenland kunnen versluizen om daar onder een gunstiger belastingregime belast te worden”, schreef hij in een opiniestuk. Met de werkgroep Fiscaal Correct wil hij aftoetsen in hoeverre het mogelijk zou zijn de fiscale regelingen van multinationals ook te laten gelden voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Kleine zelfstandigen kunnen via de werkgroep een aanvraag tot ruling indienen bij de Belgische fiscus.

Volgende maand publiceert de rulingdienst op zijn website de type-aanvragen over de meest populaire onderwerpen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content