Ook de Waalse energieverbruikers krijgen een ‘Turteltaks’

© BELGA

Net zoals in Vlaanderen heeft de oversubsidiëring van zonnepanelen in Wallonië een financieel gat geslagen. Verwacht wordt dat de Waalse consument tussen 20 en 28 euro extra moet betalen voor elektriciteit.

De Vlaamse regering heeft op 1 maart de Vlaamse energieheffing, of Turteltaks, ingevoerd. Die dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Het gemiddelde gezin ziet daardoor het tarief op zijn energiefactuur stijgen met 100 euro. Grootverbruikers moeten zelfs tot 770 euro extra betalen. Dat laatste is het geval voor zo’n 3000 gezinnen. De Vlaamse energieheffing loopt tot 2021.

Waalse Turteltaks

De Turteltaks was lange tijd een typisch Vlaamse kwaal. Maar nu klopt ook de Waalse regering aan bij de energieverbruikers om de oversubsdiëring van zonnepanelen te compenseren.

De Waalse energieregulator Cwape schat dat er nog ruim 600 miljoen euro nodig is. Hoe dan ook zal de Waalse consument moeten opdraaien voor de afbouw van de schulden. Dat kan via een verhoging van de bijdrage voor groene energie die via de nettarieven wordt aangerekend of via een een extra verplichting voor de elektriciteitsleveranciers, schrijft L’Echo.

Afhankelijk van het gekozen systeem zal een gemiddeld Waals gezin 19,97 tot 28,37 euro per jaar extra moeten betalen voor elektriciteit, klinkt het bij Cwape. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content