Nieuwe fiscale regularisatie bracht 62 miljoen euro op

© belga

De omstreden instructie waardoor fiscale zondaars hun zwart geld kunnen regulariseren, heeft de overheid 62,3 miljoen euro opgebracht. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt dinsdag meegedeeld in de kamer.

Uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) blijkt dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) 384 dossiers heeft afgehandeld op basis van de instructie over de nieuwe fiscale regularisatie. Dat bracht 62,3 miljoen euro op.

‘On hold’

Van Overtveldt reageerde op kritiek van de oppositiepartijen, die vinden dat de boetes die fiscale zondaars krijgen als ze hun zwart geld aangeven, te laag zijn. Hij moest vorige week de fiscale amnestie on hold zetten, nadat de auditeur van de Raad van State had geoordeeld dat de regeling onwettig is. “Ik geef de BBI de opdracht om, vanuit het voorzichtigheidsprincipe, geen nieuwe dossiers meer te behandelen op basis van de instructie”, liet de minister toen weten. Momenteel moeten er nog 1214 dossiers worden afgehandeld. Het is onduidelijk of dat zal gebeuren op basis van de omstreden instructie. Dat schrijft De Standaard.

In de Kamer benadrukte Van Overtveldt nogmaals dat de instructie binnen de lijnen van de wetgeving kleurt. Hij maakt werk van een nieuwe wettelijke regeling waarvoor hij samen met de gewesten aan tafel zit. Zij zijn onder meer bevoegd voor de erfbelasting.

Sp.a en Ecolo haalden zwaar uit naar de fiscale amnestie. “Dit is een aanfluiting van de rechtstaat. U creëert een onwettige situatie en verdedigt die dan nadien”, zei sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven. Ook Georges Gilkinet, Kamerlid voor Ecolo, was niet mals voor de minister: “U creëert juridische onzekerheid naast fiscale onrechtvaardigheid.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content