Nederlandse regering ‘heroverweegt’ afschaffing dividendbelasting

Nederlands premier Mark Rutte (VVD) © Belga

De Nederlandse regering gaat alle belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat in het land te verbeteren opnieuw in overweging nemen. Dat heeft de liberale minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd. Ook de erg omstreden afschaffing van de dividendbelasting, zal dus opnieuw bekeken worden.

De door Rutte beloofde afschaffing van de dividendbelasting vormt al enige tijd een heet politieke hangijzer in Nederland. De gewraakte maatregel kwam kwam vrijdag nog meer onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte zijn hoofdkantoor toch niet naar Nederland te verhuizen. De regering had de afschaffing van de taks altijd verdedigd door te schermen met het Nederlandse vestigingsklimaat. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens.

Rutte noemde de beslissing van Unilever ‘uiteraard een teleurstelling’. Of de ‘heroverweging’ een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. ‘Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen’, aldus de premier. ‘Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen.’ De regeringspartijen gaan zich ‘de komende weken’ nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, zei Rutte.

Partner Content