Honderden gezinnen betaalden te veel Turteltaks

© iStock

Honderden klanten die tijdens de winter zijn overgestapt naar een andere energieleverancier hebben te veel betaald voor hun energie.

Meerdere energieleveranciers hebben voor heel wat Belgen die in de loop van 2016 van energieleverancier gewisseld zijn een fout gemaakt in de facturatie van de verhoogde energiebijdrage, beter bekend als de Turteltaks, een belasting die pas sinds 1 maart is ingevoerd. Sinds deze zomer kreeg de Vlaamse ombudsman almaar meer klachten over te hoge elektriciteitsfacturen, zo meldt De Standaard maandag.

Grotere verbruikers

Voor de meeste gezinnen is er volgens de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, geen probleem. “Een doorsneegezin verbruikt niet meer dan 5.000 kWh en betaalt slechts 100 euro”, zegt de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers. “Maar een aantal grotere verbruikers (zoals bijvoorbeeld gezinnen die hun woning verwarmen met elektriciteit of een elektrische wagen hebben) zijn per vergissing terechtgekomen in hogere verbruiksschijven, waarvan de tarieven oplopen tot 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar. Hoeveel? Exacte cijfers heb ik niet, maar ik schat op zijn minst vele honderden.”

Dat komt omdat hun overstap gebeurde in de winter, een periode waarin het elektriciteitsverbruik traditioneel piekt. Want volgens de huidige regels moet de nieuwe energieleverancier alleen rekening houden met het recente elektriciteitsverbruik van de nieuwe klanten, ná hun overstap. En niet met hun voorgeschiedenis.

“Niets doen”

De ombudsman raadt betrokken gezinnen aan om niets te doen, het probleem wordt normaal gezien rechtgezet bij de volgende jaarafrekening.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein laat maandagochtend in een reactie weten er via een decretale oplossing voor te zullen zorgen dat de netbeheerders de verbruiksgegevens van een consument van de laatste twaalf maanden bezorgen aan de nieuwe energieleverancier. “Op die manier kan de nieuwe energieleverancier correct inschatten hoeveel de energieheffing bedraagt”, klinkt het.

Via een besluit van de Vlaamse regering wil Tommelein ook regelen dat jaarverbruik vermeld wordt op de energiefactuur.

Oppositiepartij sp.a vraagt om geen jaar te wachten met die rechtzetting, maar het reële jaarverbruik als basis te nemen van de aanrekening en gezinnen die te veel hebben betaald meteen te compenseren. ‘Bovenal blijkt nog maar eens hoe problematisch de Turteltaks is’, zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders. ‘Het is een oneerlijke belasting, waarbij alleenstaanden per verbruikte hoeveelheid elektriciteit 415 keer meer betalen en gezinnen 50 keer meer dan grote bedrijven’. Sp.a heeft een voorstel ingediend om de energiefactuur van alleenstaanden en gezinnen eerlijker en transparanter te maken. Naast de verlaging van het btw-tarief op elektriciteit naar 6%, pleit sp.a voor een taksvrije basishoeveelheid energie voor elk gezin en een verhoging van de taksen op alles wat luxeverbruik is.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content