Hoeveel belastingen betaal je op je bedrijfswagen in 2016?
Bedrijfswagens worden meestal ook privé gebruikt, bijvoorbeeld in het weekend of om op reis te gaan. Je wordt dan belast op een voordeel in natura. Hoeveel is dit in 2016? Waar moet je rekening mee houden als je je belastingbrief invult?
Het voordeel in natura als gevolg van het privégebruik van een bedrijfswagen is op jaarbasis gelijk aan de cataloguswaarde van de wagen x een CO²-percentage van 5,5% x 6/7de. Het CO²-percentage is gekoppeld aan een referentie-uitstoot, die verschillend is voor benzinewagens en dieselwagens en die jaarlijks wijzigt in functie van de evolutie van de gemiddelde CO²-uitstoot van de als nieuw ingeschreven wagens.
Voor dieselwagens daalt de referentie-uitstoot van 91 gram per kilometer naar 89 gram per kilometer; voor voertuigen met benzine-, LPG- of aardgasmotor daalt de referentie-CO²-uitstoot van 110 gram per kilometer naar 107 gram per kilometer. Concreet betekent dit dat het privé belastbaar voordeel voor de meeste bedrijfswagens zal verhogen in vergelijking met 2015.
Per extra gram CO²-uitstoot wordt het percentage verhoogd met 0,1% zonder dat het 18% mag overschrijden. Is de CO²-uitstoot lager dan de referentie-uitstoot, dan wordt het percentage verlaagd met 0,1%, zonder dat het lager mag zijn dan 4%. U vindt het CO²-uitstootgehalte per kilometer terug op het inschrijvingsbewijs van het voertuig bij de DIV. In ieder geval mag het belastbaar voordeel nooit lager zijn dan 1250 euro per jaar.
Cataloguswaarde
Het voordeel wordt, zoals hoger vermeld, bepaald op basis van de cataloguswaarde van de wagen. Dit is de catalogusprijs van de wagen in nieuwe staat bij de verkoop aan een particulier, inclusief opties en de werkelijk betaalde btw. Men houdt geen rekening met een korting of een vermindering op de catalogusprijs die men van de garagist heeft gekregen.
Bij een bedrijfswagen die niet nieuw wordt gekocht, maar tweedehands, mag men rekening houden met een korting van 6% per twaalf maanden, met een maximum van 30%.
Voorbeeld
Peter heeft een splinternieuwe Audi A6 (dieselmotor) met een CO²-uitstoot van 200 gram per kilometer en een cataloguswaarde van 50.000 euro. Indien Peter de wagen privé gebruikt, dan bedraagt het belastbaar voordeel voor het eerste jaar 7114,29 euro, namelijk 50.000 euro x 6/7 x 16,6% (d.i. 5,5% + (0,1% x (200 – 89))). Voor het tweede jaar wordt de cataloguswaarde verminderd met 6% en is het belastbaar voordeel dan 6687,43 euro. Deze bedragen voegen zich bij het belastbaar (beroeps)inkomen en hebben tot gevolg dat er meer bedrijfsvoorheffing zal worden ingehouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier