Hoe toch nog een levensverzekering schenken zonder erfbelastingen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vanaf 1 januari 2016 ontsnapt een verzekeringsgift niet langer aan de erfbelastingen. Het tijdstip is een verrassende toegeving van de Vlaamse Belastingdienst, zegt Wim Vetters, fiscaal advocaat bij het advocatenkantoor Eubelius. “Ze laat de deur openstaan voor mensen die voorzorgsmaatregelen willen nemen.”

Nu de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) bevoegd is voor registratie-en erfbelastingen, zijn de schenkbelastingen van een levensverzekering niet langer bevrijdend en moet er toch erfbelastingen worden betaald. De nieuwe maatregel treedt aan het begin van het nieuwe jaar in werking.

“Een verrassende en vergaande beslissing”, meent Vetters. “”Personen die op sterven liggen hebben dus nog een dikke maand om voorzorgsmaatregelen te nemen.” De advocaat doet een aantal achterpoortjes uit de doeken.

Afkoop registreren

De afkoopwaarde schenken, blijft de eenvoudigste manier om de erfbelasting te ontwijken

Allereerst kan de zoon of de dochter de polis afkopen en die afkoop registeren. Dan is nog eens 3 procent registratiebelastingen verschuldigd, maar zo kan men wel aan erfbelasting ontsnappen wanneer de schenker overlijdt. “Wie de polis afkoopt zonder een registratie, loopt een risico. Als de schenker binnen de drie jaar overlijdt, moet de afkoper alsnog betalen”, verduidelijkt Vetters.

Een tweede manier om aan de schenkbelasting te ontsnappen is een andere begunstigde aanduiden. “Daardoor verbreekt men de band tussen de originele verzekeringnemer en de begunstigde. Een zoon zou bijvoorbeeld zijn echtgenote als begunstigde kunnen aanwijzen”, aldus Vetters. Ook dan moeten geen erfbelastingen worden betaald. De fiscalist voegt eraan toe dat het als zoon of dochter zelfs mogelijk is de nieuwe polishouder te worden. “Ik en andere vermogensplanners zijn ervan overtuigd dat wanneer iemand zichzelf expliciet herbevestigt als begunstigde, de band met de originele polishouder wordt verbroken. Al is dat juridisch veel moeilijker”, verduidelijkt Vetters.

Minieme breuk met verleden

Vetters heeft die laatste vluchtroute voorgelegd aan Vlabel. De belastingdienst onderzoekt in de komende weken of hij akkoord gaat met dit standpunt. Indien de belastingdienst dit achterpoortje laat openstaan, is de breuk met het verleden veel kleiner dan verwacht, klinkt het.

“Al blijft de afkoopwaarde schenken de eenvoudigste manier om de erfbelasting te ontwijken”, besluit Vetters. “In dat geval moet de schenker uitsluitend een schenkbelasting van 3 procent betalen.” De begunstigde moet wel rekening houden met een premietaks van 2 procent, wanneer hij het kapitaal opnieuw wil investeren in een tak21- of tak23-verzekering. Bovendien brengen de nieuwe polissen minder geld op dan de originele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content