‘Het is tijd om de belastingdeals aan de grote klok te hangen’

© iStock

Het is tijd om de belastingdeals aan de grote klok te hangen. Dat zeggen Oxfam-Solidariteit, 11.11.11 en het Financieel Actie Netwerk, die een jaar na de onthulling van LuxLeaks een balans opmaken. En die is niet altijd even positief.

LuxLeaks zette het thema van fiscale rechtvaardigheid plots prominent op de politieke agenda. Sindsdien werden er voorzichtige pasjes gezet om grootschalige belastingontwijking tegen te gaan, zeggen de organisaties dinsdag in een persbericht. “Maar van een systematische aanpak is er geen sprake, en vaak blijft het bij mooie woorden.”

Twee Europese actieplannen

De Europese Unie lanceerde twee actieplannen om transparantie en fiscale rechtvaardigheid te promoten. Het eerste pakket voorziet in een richtlijn over de automatische uitwisseling van informatie over tax rulings tussen de belastingdiensten van verschillende lidstaten. Die richtlijn is volgens 11.11.11 echter niet ambitieus genoeg op het vlak van transparantie.

Een tweede actieplan, over country-by-country reporting, moet er nog komen. De Europese Commissie lanceerde een publieke consultatie daarover. Country-by-country zou bedrijven ertoe verplichten om in elk land publiek te rapporteren over de winst die ze in dat land realiseren, het aantal werknemers, de belastingen die ze betalen, etc.

Volgens Oxfam is country-by-country reporting cruciaal om te verhinderen dat multinationals aan tax shopping kunnen doen. “Wij vragen dat de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten de verontwaardiging die ze toonden na Luxleaks omzetten in concrete beleidsdaden en zo snel mogelijk publieke country-by-country reporting introduceren. Het is hoog tijd om belastingdeals aan de grote klok te hangen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content