Heeft de fiscus u dit jaar in het vizier?

© /
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Elk jaar maakt de FOD federale overheidsdienst Financiën een lijst bekend van wie een hoger risico loopt op een belastingcontrole. Dit jaar richt de fiscus zijn pijlen onder meer op Belgen met kapitaal in het buitenland.

Net zoals de voorgaande jaren laat de FOD Financiën op haar site weten wie dit jaar mogelijk een bezoekje krijgt van de fiscus. De overheid doet dat om mensen aan te sporen hun fiscale verplichtingen correct na te komen. De fiscus viseert zowel de particulieren als de ondernemingen. De belastingdienst kan hen vragen bijkomende inlichtingen of documenten te bezorgen.

Particulieren

Allereerst krijgen Belgen die niet al hun inkomsten uit onroerende goederen in binnen- of buitenland aangeven meer risico om tegen de lamp te lopen. Dat is onder meer het gevolg van de Common Standard Reporting (CRS). Dit jaar zijn verschillende landen begonnen met fiscale gegevens te verzamelen van personen die belastingplichtig zijn in het buitenland. Vanaf 2017 worden die gegevens internationaal uitgewisseld. De extra controles gelden ook voor Belgen die niet al hun beroepsinkomsten uit binnen- of buitenland aangeven.

Ook mensen die hebben aangegeven dat ze recht hebben op een belastingvermindering voor inkomsten van buitenlandse oorsprong krijgen mogelijk een bezoekje van de belastingdienst. De fiscus besteedt ook extra aandacht aan belastingplichtigen die giften aftrekken zonder over een fiscaal attest te beschikken.

Tot slot mogen de Belgen die in het buitenland werken als kaderlid zich mogelijk verwachten aan een belastingcontrole.

Ondernemingen

Ook de ondernemingen die de fiscale fiches 281 niet correct of onvolledig hebben ingevuld ontsnappen niet aan de extra controles van de fiscus. Dat zijn fiches waarop onder meer de lonen van de werknemers en de vergoeding voor bedrijfsleiders staan.

Verder gaat de fiscus de horecazaken met een witte kassa extra in de gaten houden. Hij gaat onder meer nagaan of ze aan alle vereisten voldoen.

Daarnaast gaat de belastingdienst controleren of de bedrijven hun btw-verplichtingen nakomen. Tot slot riskeren ondernemingen een controle als er bij vereffening een vermoeden bestaat dat voor bepaalde vereffeningsverrichtingen niet alle fiscale heffingen werden voldaan.

Partner Content