Fiscus haalt miljoenen op met herinneringstelefoontjes

© BELGA

De fiscus heeft in de eerste vier maanden van 2015 enkele miljoenen extra opgehaald door late betalers te herinnneren aan hun belastingverplichtingen.

De fiscus belt systematisch late betalers op om hen te herinneren aan hun belasting­verplichtingen. In de eerste vier maanden van 2015 bracht dat al 28 miljoen euro op, zo melden de kranten van Mediahuis zaterdag.

Gesofisticeerd computermode

In totaal kregen 21.055 bedrijven een telefoontje van de dienst voor schuldbeheer van de FOD Financiën. De bedoeling was hen ertoe aan te zetten om nog niet betaalde belastingen met spoed over te maken, waardoor de bedrijven konden ontsnappen aan de betaling van nalatigheidsinteresten en vervolgingskosten. Het is voor het eerst dat de dienst zo systematisch ondernemingen opbelt.

Met behulp van een gesofisticeerd computermode selecteer de belastingdienst wie gecontacteerd moet worden. Het systeem voorspelt bij welke belastingplichtige een telefoontje een positief effect zal hebben.

“Uitbreiden naar personenbelasting”

Het aantal betalingen steeg daardoor met een vijfde tot een kwart. Tussen januari en april inde de fiscus op die manier 28 miljoen euro, een kleine 10 procent van dat bedrag zou volgens de fiscus anders niet betaald worden. De telefoontjes leverden dus 2,6 miljoen euro op.

“Dit kan in de toekomst uitgebreid worden naar bijvoorbeeld de personenbelasting”, zegt Francis Adyns, van de FOD Financiën. Daarnaast overweegt de fiscus om een beroep te doen op sociale media en sms’n. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content