Fiscalisten gaan de Vlaamse Belastingdienst voortaan adviseren

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) wil de verhitte discussies tussen de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) en fiscalisten een halt toeroepen. Sinds Vlabel bevoegd is voor de schenk- en de erfbelasting, liggen beide partijen op ramkoers. Een reflectiegroep moet soelaas brengen.

De overheveling van de schenk- en de erfbelasting van de federale overheidsdienst Financiën naar de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) in 2015 was al meermaals voer voor discussie. Tot vandaag blijven experts het moeilijk hebben met een aantal beslissingen die Vlabel daarover heeft genomen.

Ongenoegen fiscalisten

Zo ook Anton Van Zantbeek, advocaat van Rivus. Hij schreef onlangs in een bijdrage in Trends en op MoneyTalk.be zijn ongenoegen van zich af: “Bijna elk nieuw standpunt van de Vlaamse Belastingdienst verhoogt de belastingfactuur.” Samen met andere fiscalisten vindt hij dat de Vlaamse fiscus zijn boekje al meermaals te buiten is gegaan.

Ook Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen, is allerminst tevreden over een aantal standpunten van Vlabel. Kort nadat die besliste dat erfgenamen toch erfbelasting moeten betalen op een verzekeringsgift, liet Assuralia weten dat ze de ‘dubbele belasting’ gaat aanklagen bij de Raad Van State. “Die beslissing van de Vlaamse belastingadministratie is onaanvaardbaar. Ze is juridisch incorrect, gaat in tegen alle fiscale beginselen en is bovendien discriminerend voor Vlaamse inwoners”, klonk het.

Kaasroute

In april liep Vlabel opnieuw in het vizier van de fiscale experts. Deze keer was een standpunt over schenkingen met een voorbehoud van vruchtgebruik een bron van ergernis. Sinds begin juni moeten Vlaamse erfgenamen die via een Nederlandse notaris passeren 3 procent schenkbelasting betalen op zulke schenkingen. Daarmee sloot de Vlaamse fiscus de populaire Nederlandse route af. Als de schenker na de schenking drie jaar in leven bleef, moesten Vlamingen vroeger geen schenkbelasting afdragen na een schenking voor een Nederlandse notaris.

Bart Tommelein wil de twee partijen nu verzoenen door een samenwerking op poten te zetten. Dat schrijft De Tijd. In een reflectiegroep gaan specialisten van het notariaat, de academische wereld en de advocatuur overleggen met Vlabel over nieuwe standpunten die de dienst wil innemen, voor ze die publiek maakt. Tommelein wil naar eigen zeggen de discussies weer over de inhoud laten gaan. “Dit overleg moet een constructieve dialoog tot stand brengen over de interpretatie en de toepassing van de regelgeving en de rechtszekerheid bevorderen”, aldus de minister.

Al benadrukt hij dat ook in de toekomst de fiscalisten het niet altijd volmondig eens gaan zijn met de beslissingen van de Vlabel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content