Duizenden Fransen wonen in België uit fiscaal opportunisme
Duizenden Fransen wonen om fiscale redenen in België. De afwezigheid van een vermogensbelasting en de gunstige schenkingsbelasting klinkt hen als muziek in de oren.
België is een fiscaal paradijs voor 5000 à 10.000 Fransen. Dat schrijft De Tijd . “De belangrijkste troeven van België zijn de afwezigheid van een vermogensbelasting en de gunstige schenkbelasting”, zei Bertrand Marot van Le Comptoir Français bij Petercam aan de krant. Op het eerste gezicht heeft ons land een hoge erfbelasting, maar met een goede successieplanning kan die gemakkelijk omzeild worden.
Ook de aangekondigde speculatietaks van de regering zal de Fransen niet meteen afschrikken. “Belgen komen er nog goedkoop van af”, schrijft Johan Steenackers deze week in Trends. “In Frankrijk wordt de meerwaarde belast tegen de progressieve tarieven van de personenbelasting. Die kunnen oplopen tot 45 procent, met een heffing van 4 procent voor zeer hoge inkomens. Daarnaast betalen onze zuiderburen 15,5 procent sociale bijdragen op meerwaarden.”
Banden doorknippen
Toen de Franse president François Hollande in 2012 een rijkentaks – die ondertussen is afgevoerd – van 75 procent lanceerde, namen veel rijke Fransen hun hebben en houden en verlieten het land. Uit cijfers van L’Echo blijkt dat er in 2013 3744 Fransen die volgens de fiscus over een fiscaal inkomen van 100.000 euro of meer beschikken het land verlieten. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2012. Het gaat om gezinnen die gemiddeld 265.832 euro per jaar verdienen. Volgens de Franstalige krant moeten de cijfers omzichtig geïnterpreteerd worden.
Onder meer de Franse acteur Gérard Depardieu verliet in 2013 zijn thuisland om gunstigere fiscale oorden op te zoeken. Op 3 januari 2013 nam hij de Russische nationaliteit aan, nadat hij had aangekondigd dat hij een Belgische staatsburger wou worden. Zijn bezittingen worden geschat op ongeveer 120 miljoen euro.
Al waarschuwt Gerd D. Goyvaerts van het advocatenbureau Tiberghien in De Tijd over de gevaren van emigreren om puur fiscale redenen. “Voor een emigratie volstaat het niet zich in het ene land uit te schrijven en in het ander in te schrijven. De banden met het land dat men verlaat moet men volledig doorknippen.” (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier