Brusselaars moeten 100 miljoen aan groenestroomsubsidies betalen via stroomfactuur

© BELGA

Sinds februari, en dat 10 jaar lang, moeten de Brusselaars jaarlijks via hun elektriciteitsfactuur 10 miljoen euro groenestroomsubsidies betalen voor de Brusselse verbrandingsoven. Dat meldt VRT Nieuws.

De Brusselse gewestregering gaat met die beslissing helemaal in tegen de heersende tendens, waarbij er almaar minder groenestroomcertificaten worden toegekend, en al zeker niet aan oude afvalverbrandingsovens. Daarenboven zal de opbrengst van die certificaten niet gebruikt worden om te investeren in de oven, maar zullen ze in de gewestelijke schatkist gestort worden.

Een verkapte belastingverhoging

De Brusselse regulator Brugel schrijft in een advies dat het gewest hiermee helemaal ingaat tegen de geest van de groenestroomcertificaten. De Brusselse oppositie heeft het over een verkapte belastingverhoging.

De Brusselse oven produceert al tientallen jaren stroom met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het het huishoudelijk restafval, en dat zonder 1 cent subsidie. Bovendien is de oven helemaal niet proper: hij stoot behoorlijk wat CO2 uit.

De Brusselse regulator Brugel, die moet waken over de goede werking van de Brusselse energiemarkt, schrijft dat groenestroomcertificaten voor zo’n oven niet kunnen. De installatie is te vervuilend, heeft de investering al lang opgebracht en is veel te oud. Groenestroomcertificaten zijn namelijk bedoeld om investeringen in nieuwe groenestroominstallaties mogelijk te maken, stelt Brugel.

Bovendien zondigt de Brusselse overheid nog tegen een ander basisprincipe van de groenestroomcertificaten: de opbrengst van die certificaten moet gaan naar de producent van de groene stroom, in dit geval de oven zelf. In het besluit van de gewestregering staat dat de “winsten van de groenestroomcertificaten integraal moeten terugvloeien naar het gewest”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content