Boetes fiscale regularisaties stijgen

© iStock

De regering heeft een akkoord bereikt over de fiscale regularisatie. Die gaat strenger verlopen en de boetes worden opgetrokken.

“De kabinetten zijn het eens over de principes, de voltallige regering moet dat akkoord nog bekrachtigen”, vernam De Tijd. Belgen kunnen vanaf volgend jaar hun zwart geld in het buitenland aangeven bij de fiscus. Dat is een jaar eerder dan gepland.

250 miljoen euro

De regering wil zo vermijden dat ze hopeloos achteroploopt, nu er op internationaal niveau almaar meer maatregelen worden genomen. Zo wordt het bankgeheim in Zwitserland vanaf 1 januari 2018 opgeheven.

“Het is belangrijk dat België zich mee inschrijft in de internationale beweging, zodat ons land niet achter het net vist en de inkomsten krijgt waar het recht op heeft”, vernam De Tijd in regeringskringen. De vervroegde regularisatie zou volgend jaar al 250 miljoen euro in het laatje brengen.

Hogere boetetarieven

Daarnaast heeft de regering ook de laatste losse eindjes over de boetetarieven aan elkaar geknoopt. Ze bevestigt dat de regularisatie strenger wordt en dat de boetes gradueel toenemen. De regering-Michel wil de belastingzondaars aanmoedigen hun zwart geld aan te geven door de boetes jaar na jaar te verhogen.

De boetes worden volgend jaar verhoogd met 1 procentpunt tot 36 procent. Elk jaar komt er één procentpunt bij. Voor niet- aangegeven inkomsten bedraagt de boete 20 procent. Ook die boetes lopen op.

Ten slotte wordt er ook geen onderscheid meer gemaakt tussen gewone fiscale fraude en ernstige fiscale fraude. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content