Belgen verklikten in 2016 ruim 2.700 landgenoten bij fiscus

© Belga

Het afgelopen jaar heeft de belastingdienst 2.734 spontane meldingen ontvangen van landgenoten die hun buren, familie of collega’s “verklikken” bij de fiscus. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën. Het aantal verklikkingen is daarmee min of meer stabiel gebleven in vergelijking met 2015.

De meldingen hebben betrekking op fiscale fraude en inbreuken op de sociale wetgeving, bijvoorbeeld zwartwerk, bijstandsfraude of valse domiciliëring. De tips komen spontaan binnen bij de verschillende diensten van de FOD Financiën: er wordt geen speciale “kliklijn” georganiseerd.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder bij de FOD Financiën, spelen de meldingen op zich geen al te grote rol bij belastingcontroles. “Ze worden allemaal onderzocht, maar ze zijn op zichzelf natuurlijk nooit een aanleiding tot een grondige controle. De verklikkingen zijn hoogstens een aanwijzing om eens een kijkje te nemen bij de mensen in kwestie, maar niet meer dan dat”, aldus Adyns.

De woordvoerder benadrukt verder dat de belastingdienst niet zit te wachten op spontane meldingen om effectief actie te ondernemen, als er fraude vermoed wordt.

Partner Content