‘Belastingverhoging in Antwerpen en Oost-Vlaanderen door afslanking provincies’

© BELGA

De beslissing van de Vlaamse regering om de grondlasten te integreren in een basisheffing die voor alle provincies gelijk is, leidt in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen tot een belastingverhoging met respectievelijk 10 en 7,5 procent. Dat klaagt Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) aan.

Vanaf 1 januari 2017 worden de provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing – de grondlasten – geïntegreerd in een Vlaamse basisheffing, die dus voor alle provincies gelijk is. Kurt De Loor becijferde dat dat in Antwerpen en Oost-Vlaanderen tot een belastingverhoging zal leiden, zo schrijven ook Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Belastingverhoging

“Het einde van de rij negatieve effecten van de door deze Vlaamse regering zo gewilde afslanking van het provinciebestuur is nog niet in zicht”, zegt De Loor. “Nu blijkt dat in twee provincies burgers en bedrijven ook een belastingverhoging zullen moeten slikken.”

De verklaring is dat Antwerpen en Oost-Vlaanderen aanzienlijke lagere tarieven hanteerden voor hun opcentiemen dan Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg. “Als de Vlaamse regering evenveel belastingen wil innen zoals momenteel in de 5 provincies samen, dan leidt een simpele rekenoefening tot de vaststelling dat burgers en bedrijven van deze 2 provincies hiervan de klos zijn”, aldus De Loor.

Hij vindt dat fiscale autonomie van de opcentiemen op de onroerende voorheffing niet afgepakt mag worden van de provinciebesturen. “Op die manier behoudt elke provincie de mogelijkheid om een verschillend tarief te hanteren, aangepast aan de eigen noden.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content