Bart Tommelein: ‘Niet melden van zwartwerk is schuldig verzuim’

© BELGA

Volgens staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) wordt het dringend tijd dat de Belgen beseffen dat zwart werk ‘not done’ is. Hij roept de Belgen op onder meer zwartwerk te melden bij het meldpunt sociale fraude.

Tommelein deed die oproep in een gesprek met De Standaard naar aanleiding van de ondertekening van een actieplan met de transportsector om sociale fraude aan te pakken. De staatssecretaris pleit voor een verschuiving van zetel- naar wegcontroles van transportbedrijven. Zo wil hij vermijden dat bijna uitsluitend bedrijven met een maatschappelijke zetel in België controle krijgen.”Als we meer wegcontroles invoeren, kunnen we ook buitenlandse chauffeurs controleren die voor buitenlandse firma’s werken”, benadrukt Tommelein.

En volgens hem kunnen de burgers daar hun steentje aan bijdragen. “Het nieuwe meldpunt sociale fraude speelt een cruciale rol bij de wegcontroles.” Tommelein benadrukt dat het meldpunt geen kliklijn is. “Als we een tip krijgen, kunnen we het bedrijf tenminste doorlichten. Als iedereen zwijgt, blijven de sociale fraude en de uitbuiting duren.”

Belgen voor de spiegel

Het is niet onze bedoeling buren of exen die een uurtje zwartwerk laten uitvoeren, te grazen te nemen

Hij wil de Belgen naar eigen zeggen een spiegel voorhouden. “Het gaat niet op kwaad te zijn op Roemenen, Bulgaren of Polen omdat ze onze jobs inpikken, als je zelf niet in orde bent”, aldus Tommelein. “Ik wil vooral dat mensen echt beseffen dat zwartwerk not done is.”

Al maakt hij een kanttekening bij zijn uitspraak: “Het is niet onze bedoeling buren of exen die een uurtje zwartwerk laten uitvoeren, te grazen te nemen. Rancuneuze, persoonlijke afrekeningen vormen geen prioriteit voor de sociale inspectie.”

Ten slotte laat Tommelein weten dat hij meer wil inzetten op preventie en op de aanpassing van bepaalde statuten aan de realiteit. Volgens hem moeten sommige statuten veel flexibeler worden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content