Aantal bedrijfswagens op Belgische wegen neemt verder toe

© Belga

In ons land nam het aantal bedrijfswagens in het eerste halfjaar toe met 14 procent, ruim boven het Europese gemiddelde.

In ons land steeg de verkoop van bedrijfswagens (bestelwagens, vrachtwagens en bussen) van 37.838 in de eerste jaarhelft vorig jaar naar 43.163 dit jaar, een groei van 14,1 procent.

Daarmee ligt de stijging van het aantal bedrijfswagens ruim boven het Europees gemiddelde, want voor de EU bedroeg de groei gemiddeld 4 procent. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA.

In de eerste helft van het jaar werden in de Europese Unie ruim 1,2 miljoen bedrijfsvoertuigen in dienst genomen. Over de eerste jaarhelft leverde Spanje de grootste groei af met 14,2 procent. Ook Italië (+8,7 procent) en Frankrijk (+6,0 procent) volgen die trend. Voor de markt in het Verenigd Koninkrijk werd een verlies opgetekend van 2,7 procent.

In juni is er in België in het segment van de lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton) een groei van 8,9 procent tegenover vorig jaar, in absolute cijfers een stijging van het aantal verkochte bedrijfswagens van 7.211 in juni 2016 naar 7.852 in juni dit jaar.

Daling in Duitsland

Opmerkelijk is de daling van de cijfers in datzelfde segment voor de maand juni in Duitsland, waar de aanschaf van bedrijfsvoertuigen met 4,5 procent daalde naar 24.528. Bij de zware bedrijfsvrachtwagens (16 ton en meer) wordt in ons land een groei opgetekend van 7,9 procent (van 827 vorig jaar naar 892 dit jaar). Ook in dat segment is er in Duitsland een daling met 13,1 procent.

Het meest spectaculair is de toename van het aantal bussen in ons land. In dat segment werden dit jaar in juni 110 nieuwe voertuigen geregistreerd tegenover 73 vorig jaar, een toename met 50 procent.

Gemeten over de eerste jaarhelft bedraagt de groei nog altijd 17,6 procent tegenover vorig jaar. Voor de EU bedraagt de toename in de verkoop van bussen in de eerste zes maanden slechts 3,8 procent.

Cash for cars

Aangezien de wegen in ons land dichtslibben, staat de bedrijfswagen hoe langer hoe meer ter discussie. Uit recent onderzoek van het Brussels Studies Institute (BSI blijkt namelijk dat het aantal bedrijfswagens in België tussen 2006 en 2015 met 56 procent is toegenomen. Voor loontrekkenden betekent dat een stijging van 272.000 naar 425.000 exemplaren in negen aar.

De onlangs ingevoerde omstreden maatregel ‘cash for cars’ van de federale overheid om de vele bedrijfswagens van de baan te krijgen, kan evenwel op weinig bijval rekenen. Amper twee op de tien werknemers zijn mogelijk bereid om hun bedrijfswagen te ruilen voor een mobiliteitsbudget, blijkt uit een peiling van hr-dienstverlener Acerta. Voornaamste oorzaak van het gebrek aan interesse bij de werknemers ligt bij de omvang van de optie ‘cash’. Het bedrag dat werknemers krijgen wanneer ze hun bedrijfswagen inruilen is eenvoudigweg te laag.

Partner Content