28 procent van de gemeenten verhoogde afgelopen jaren de belastingen

© Istock

Sinds de verkiezingen van 2012 zijn in 87 gemeenten de belastingen verhoogd, of zo’n 28 procent. Zes procent van de besturen verlaagde hun tarieven.

In 87 gemeenten verhoogde het bestuur ofwel de tarieven voor de aanvullende personenbelastingen ofwel de opcentiemen op onroerende voorheffing, ofwel allebei. Het gaat over 28 procent van de gemeenten. In 19 gemeenten of 6,17 procent gingen de belastingen omlaag. Dat schrijft de VRT-nieuwssite deredactie.be.

“De basisboodschap is toch dat de meerderheid van de gemeenten, ondanks de moeilijke budgettaire situatie de tarieven op hetzelfde peil heeft gehouden”, zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Tarieven dienstverlening

Toch is er ook een grote kanttekening te zetten bij de cijfers. De VVSG heeft geen zicht op de tarieven voor de dienstverlening. De prijzen voor het zwembad bijvoorbeeld, of de kost van een vuilniszak, of de huur van een zaal.

“We weten wel, zonder daarover exacte gegevens te hebben, dat veel gemeenten in 2013 en 2014 de tarieven voor allerlei verstrekte diensten hebben verhoogd, nadat die vaak lang niet waren aangepast. Het ging soms om een pure indexering, soms ook om meer”, aldus Leroy.

Interessant om zien is welke coalities besturen in de gemeenten. Blijkt dat in gemeenten waar Groen mee bestuurt het vaakst de belastingen verhoogd zijn, gevolgd door sp.a. Maar ook N-VA en Open VLD – de antibelastingpartijen bij uitstek – aarzelen niet om het wapen van hogere belastingen in te zetten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content