Bedrijven moeten massaal op zoek naar geld
De Belgische ondernemingen moeten een heleboel kredieten herfinancieren. En dat op een moment dat de banken wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Een potentieel explosieve cocktail.
De komende twee jaar moeten de Belgische ondernemingen een heleboel kredieten herfinancieren, zo blijkt uit een rapport van PwC. En dat op een moment dat de banken wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Een potentieel explosieve cocktail. In 2013 moeten de Belgische niet-financiële ondernemingen voor 70 miljard bedrijfskredieten euro heronderhandelen. Dat is ruim drie keer meer dan dit jaar. Voor eind 2014 vervalt liefst 64 procent van de bedrijfsschulden. Dat staat in een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC), dat Trends exclusief kon inkijken. “Heel wat CEO’s en voorzitters moeten wakker liggen van de hernieuwing van hun bedrijfskredieten”, zegt PwC-vennoot Michael De Roover. “Het gaat tenslotte over de overleving van hun bedrijf”.
De verklaring voor die plotse opstoot ligt volgens De Roover in de periode 2005-2008. Toen stegen de langetermijnschulden van bedrijven van 156 naar 208 miljard euro. Die leningen werden in 38 procent van de gevallen gebruikt voor een overname, en in 8 procent voor een leveraged buy-out.
“In die tijd hadden de banken veel geld beschikbaar om overnames te financieren. We moesten toen boekenonderzoeken (de zogenoemde due diligence) doen in drie tot vier weken, omdat er zoveel druk was om de transactie te realiseren. Er ontstond een zeepbel.”
Banken zijn vandaag heel wat strenger bij de beoordeling van kredietdossiers, onder meer omdat ze weldra aan de strengere Basel III-normen moeten voldoen. “De situatie in ons land is nog moeilijker omdat sinds de bankencrisis buitenlandse hoofdzetels het beleid bepalen”, weet PwC-directeur Philippe Fimmers. “Een krediet krijgen omdat je financieel directeur een goede relatie heeft met de bankier, behoort veelal tot het verleden. Banken zijn kritischer. Leningen gebeuren tegen een hogere prijs en onder strengere voorwaarden. Bovendien staan de bedrijfswinsten na de eerste crisis van 2008 onder druk, zodat het risicoprofiel van heel wat ondernemingen negatief oplicht in het herfinancieringsdossier.”
Bovendien mijden de banken sommige sectoren om een betere spreiding van hun risico’s te verkrijgen. “Je zal maar de pech om actief te zijn in textiel, transport of de bouwsector en de laatste in rij zijn om je krediet ter herfinancieren. Er is een credit crunch op komst”, zegt Fimmers.
Banken zijn kritisch De Belgische banken hebben vragen bij de cijfers in de PwC-studie. Volgens een grootbankier zijn de meeste ondernemingskredieten al geherfinancierd tussen het uitbreken van de financiële crisis in 2008 en nu. Ze tellen ook minder bedrijfsschulden dan PwC. Dat wijt het verschil aan het feit dat het ook achtergestelde leningen van aandeelhouders en obligatieleningen van niet-financiële instellingen meegeteld heeft. (HB/PC)
Lees het volledige artikel in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier