Barroso hekelt “kakofonie over Europees Monetair Fonds”

© Belga

De voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso, heeft dinsdag in het Europees parlement de kakofonie gehekeld over de verschillende voorstellen om de werking van de eurozone te verbeteren, onder meer door de oprichting van een Europees Monetair Fonds. Hij wil opschieten om te vermijden dat iedereen een eigen voorstel doet.

De afgelopen dagen werden verschillende ideeën rond het Europees Monetair Fonds gelanceerd. Het fonds moet landen die geconfronteerd worden met moeilijkheden zoals Griekenland helpen zoals het IMF dat op wereldschaal doet.

“We kunnen niet elke dag een nieuw voorstel doen. We werken objectief en met verantwoordelijkheidszin”, benadrukte Barroso. Hij wees er nog op dat het voorstel voor een fonds slechts op lange termijn te realiseren is en wellicht een wijziging van het Europees verdrag vereist. Het dringende probleem van Griekenland kan hier dus niet mee opgelost worden, aldus nog de Europese commissievoorzitter.

Het verdrag over de werking van de Europese Unie voorziet vandaag geen hulpmechanisme voor landen uit de eurozone die in moeilijkheden geraken. De Europese Centrale Bank kan ook geen kredieten verstrekken aan lidstaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content