Bankieren voor een betere wereld

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Banken trekken steeds meer de kaart van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toch is het aanbod van duurzame financiële producten nog verre van volledig.

Geld op een bankrekening slaapt niet: de financiële instellingen gebruiken het om er bedrijven en projecten mee te financieren. Wat er precies met het geld gebeurt, is niet altijd even duidelijk. Geregeld duiken berichten op dat banken de centen van hun cliënten gebruiken om wapenproducenten te financieren of te investeren in vervuilende bedrijven.

Sommige financiële instellingen zetten in op ethisch verantwoorde spaarproducten. BNP Paribas Fortis lanceerde de Krekelspaarrekening, een spaarrekening met een duurzame dimensie. Het kapitaal werd uitsluitend op een maatschappelijk verantwoorde manier herbelegd. De controle gebeurde door Forum Ethibel, de onafhankelijke organisatie die financiële instellingen en hun producten beoordeelt op maatschappelijk verantwoord investeren en ondernemen. De spaarders konden hun intresten gedeeltelijk of volledig afstaan aan een geëngageerde organisatie of een maatschappelijk verantwoord project. Eind 2013 werd de Krekelspaarrekening opgedoekt. De andere grootbanken bieden geen duurzame spaarformules aan.

Fiscaal voordeel

VDK, een kleinere spaarbank die vooral actief is in Oost- en West-Vlaanderen, biedt wel de mogelijkheid om ethisch te sparen. De SpaarPlus Rekening herbelegt het geld onder meer in duurzame energie, biologische voeding, sociale woningbouw, onderwijs, gezondheidszorg en microfinanciering (de verzamelnaam voor beperkte kredieten aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden).

VDK herbelegt het spaargeld op een SpaarPlus Rekening bijvoorbeeld in kringloopcentra, sociale werkplaatsen, vredesbewegingen, mensenrechtenorganisaties, alternatieve onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en in bedrijven die hoofdzakelijk actief zijn in duurzame energie, milieuvriendelijke technologie, biologische voeding of natuurbehoud. In ruil daarvoor krijgt de spaarder een basisintrest van 0,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent. Als hij zijn intresten vrijwillig afstaat aan een duurzame partner van VDK, krijgt hij daarvoor een belastingvoordeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content