‘Australië is het volgende Spanje’
Deze opmerkelijke uitspraak van een voormalige hoofdeconoom van de Aziatische tak van zakenbank Morgan Stanley lokte een golf van verontwaardigde reacties uit.
Andy Xie, die vandaag als onafhankelijk econoom werkt, deed deze ochtend heel wat wenkbrauwen fronsen op CNBC Asia’s “Cash Flow” met zijn uitspraak dat Australië net dezelfde weg kan opgaan als het fel geplaagde Spanje.
Waar Spanje massaal buitenlands geld aantrok dat geïnvesteerd werd in een vastgoedzeepbel, is dit in Australië het geval voor de mijnbouw, waar momenteel 500 miljard dollar aan projecten in de pijplijn zitten. Samen met deze boom in mijnbouw zijn ook de vastgoedprijzen fors gestegen. De voorbije tien jaar stegen de huizenprijzen Down Under jaarlijks met 10%. Ook de gezinsschulden zijn mee gestegen en hangen vandaag rond 150% van het beschikbaar inkomen (in de VS is dit percentage gezakt tot onder 135%).
Volgens Xie is Australië zeer sterk afhankelijk van de vraag naar grondstoffen. De mijnbouw is goed voor 7% van het bruto binnenlands product (bbp) en staat in voor de helft van de Australische export. China vertraagt volgens hem sneller dan de officiële cijfers laten uitschijnen, en de Chinese vraag naar grondstoffen kan zo snel zakken dat de geldstroom naar Australische mijnbouwprojecten zeer snel kan omkeren. Dit zou zware gevolgen hebben voor zowel de mijnbouw als de vastgoedmarkt, wat de Australische banken zou opzadelen met een berg slechte kredieten. Dit scenario is ook de Spaanse banken overkomen, aldus Xie.
De reacties op deze sterke uitspraken bleven niet lang uit. Wayne Swan, de Australische minister van financiën, wees daarbij op de sterke fundamenten van de Australische economie: een groei van 4%, een begroting in evenwicht, lage werkloosheid en een record aan geplande investeringen in de mijnbouw. Swan benadrukt ook dat Australië de nodige flexibiliteit heeft omdat het zijn interestvoet nog kan verlagen – iets wat Spanje niet kan, red. – en omdat de overheidsschuld op een zeer laag niveau zit, namelijk 8,9% van het bbp. Xie wees er echter ook op dat Spanje ook een lage overheidsschuld en begrotingsoverschotten boekte, maar zijn concurrentievermogen niet op peil hield. Volgens Xie gebeurt vandaag net hetzelfde in Australië.
Mathias Nuttin
Twitter: @MathiasNuttin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier