Andreas Höfert (UBS): “Blijf weg van Belgisch overheidspapier”
Mensen met centen op overschot kampen dezer dagen met vrij veel luxeproblemen. Waarin beleggen?
Een beurs die nergens heen gaat, obligatiemarkten die kreunen onder schuldzorgen, grondstoffenprijzen die alle kanten opzwiepen en een vrij hoge inflatie die langzaam maar zeker de koopkracht van het spaargeld van de risicoschuwe spaarder opeet. Mensen met centen op overschot kampen dezer dagen met vrij veel luxeproblemen. Waarin beleggen?
UBS-hoofdeconoom Andreas Höfert kan terugvallen op een wereldwijd team van analisten, economen en strategen om het bos door de bomen te vinden. Die verzamelde kennis levert volgende inzichten op. De tips bewaren we voor het einde, eerst een woordje over de fundamentele onderbouw.
Hoe ziet u de Europese schuldencrisis evolueren en meer specifiek het Griekse drama?
Andreas Höfert: “Een Griekse schuldherschikking is onvermijdelijk en dat in de grootteorde van de Argentijnse schuldherschikking van 2001. Dan spreken we over een schuldkwijtschelding of haircut van 70 procent. Mocht Griekenland geen deel uitmaken van de eurozone, hadden we die schuldherschikking al gezien.
Investeerders in Grieks papier moeten dus een schuldherschikking slikken. Het is verbazend hoeveel beleggers nog geloven in een Grieks reddingsscenario zonder schuldherschikking. Deze investeerders zullen geschokt zijn als Griekenland de handdoek werpt.
Kan een belegger met een gerust hart zijn centen stoppen in overheidsobligaties?
Andreas Höfert: “Neen. We raden beleggingen in overheidsobligaties af, omdat we verwachten dat de langetermijnrente stijgt. Niet alleen omdat we overal ter wereld een nog hogere inflatie verwachten, maar vooral omdat de kredietwaardigheid van de westerse wereld voort achteruit boert, en niet alleen in de Europese periferie. Landen als Griekenland en Portugal fungeren als de kanaries in de koolmijn. Ook in de VS, Japan en het Verenigd Koninkrijk, gaat de kredietwaardigheid achteruit. De VS kunnen zich nog verschuilen achter de Europese schuldencrisis, maar ze zijn er niet beter aan toe. Zonder de Europese crisis zou iedereen moord en brand schreeuwen over de Amerikaanse overheidsfinanciën.”
“Zelfs Duitse overheidsobligaties kunnen onder druk komen. Als Duitsland voluit de Griekse, Ierse en Portugese schuld moet garanderen, dan is ook de Duitse AAA-rating een vogel voor de kat. Door die slechtere kredietwaardigheid kan de reële rente dramatisch stijgen. We beleggen daarom niet meer in obligaties met een looptijd langer dan drie jaar. Sommige overheidsobligaties vermijden we volledig, anderen bekijken we met lange tanden. We tonen wel interesse in Canadese of Scandinavische overheidsobligaties.”
Durft u nog Belgische overheidspapier aan te raden?
Andreas Höfert: “Neen. België ontsnapt nu nog aan de aandacht, maar hefboomfondsen zijn bezig met de vraag wat het volgende land is dat na Spanje geviseerd wordt. Op dat lijstje staat Italië, maar ook België en Frankrijk. We vermijden Belgisch papier dus niet omdat de fundamenten zwak zijn of omdat de politieke crisis aansleept, maar omdat de perceptie van de markt zich tegen België kan keren.”
Een uitgebreid interview met Andreas Höfert leest u woensdag in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier