Amerikaans consument verrast analisten

© reuters

Het consumentenvertrouwen in de VS is tegen alle verwachtingen in gestegen tot het hoogste peil in vier jaar.

Het consumentenvertrouwen in de VS is tegen alle verwachtingen in gestegen tot het hoogste peil in vier jaar.

Het consumentenvertrouwen in de VS, een van de belangrijkste indicatoren voor economische prognoses, is gestegen van 73,1 in oktober tot 73,7 in november. Het consumentenvertrouwen wordt maandelijks gemeten door de Conference Board.

De index klokte deze maand af op het hoogste peil sinds februari 2008. De 75 analisten die het persagentschap Bloomberg polste, hielden rekening met een gemiddelde score van 72.

Het consumentenvertrouwen is ook bepalend voor de gezondheid van de grootste economie ter wereld, aangezien consumentenbestedingen overeenstemmen met 70 procent van het bbp (bruto binnenlands product) van de VS.

Dat de Amerikaanse burger weer wat op de langere termijn denkt en het geld wil laten rollen, blijkt ook uit de vastgoedcijfers. Het aandeel dat het komende halfjaar is van plan is een woning te kopen steeg tot 6,9 procent, of het hoogste percentage in bijna 50 jaar.

Volgens berekeningen van de National Association of Realtors, steeg de gemiddelde prijs van een bestaande woning in oktober met 11,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat de vastgoedmarkt in de VS weer aantrekt heeft onder meer te maken met devoordelige hypotheekrente. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content