Algemene Centrale ABVV wil geen negatieve loonindexering: ‘Hypocriet om twee redenen’

© ThinkStock

De Algemene Centrale, de grootste centrale binnen de socialistische vakbond ABVV, wil af van negatieve loonindexeringen en zal dat dan ook bij komend sectoraal overleg op de onderhandelingstafel leggen. ‘Hypocriet’, vindt Trends-redacteur Alain Mouton.

Door de aanhoudende lage inflatie kampen verschillende sectoren al sinds juni met een negatieve indexering en zien de werknemers zo de lonen dalen. Het gaat onder meer om werknemers uit de cementfabrieken en de petroleumnijverheid. Volgens de Algemene Centrale betekent zo’n negatieve indexering ‘een kaakslag zonder weerga’ voor de werknemers.

‘Het is alsof de werknemer plots minder wordt gewaardeerd. Hij moet evenwel niet minder werken, integendeel’, zegt algemeen secretaris Paul Lootens, die eind dit jaar normaal gezien Alain Clauwaert opvolgt als voorzitter van de machtige arbeiderscentrale. ‘Er wordt al bespaard. Nu nog loon verliezen is pijnlijk.’ Volgens Lootens kreeg de vakbond al heel wat boze telefoontjes van leden.

Indexsprong

De Algemene Centrale vindt dat werknemers in geen geval loonverlies mogen lijden, niet door een indexsprong en dus zeker ook niet door de gevolgen van deflatie.

Daarom wil de Algemene Centrale afspraken om geen negatieve indexering meer toe te passen. Lootens verwijst naar sectoren die dat nu al niet langer toepassen, zoals de tabaks- of de textielsector. De centrale wil dat daarover in volgende sectorale onderhandelingen afspraken worden gemaakt.

‘Hypocriet’

Dat is hypocriet, vindt Trends-redacteur en specialist ter zake Alain Mouton. ‘Ten eerste omdat er in het verleden heel wat negatieve indexeringen zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld bij de lange periode van negatieve inflatie in 2010. Toen hebben we de vakbonden niet gehoord, waarom niet? In de jaren die volgden, zijn de lonen stelselmatig gestegen.’

‘Bovendien zijn bedrijven ook niet verplicht om negatieve indexeringen door te voeren, ze zijn daarin vrij om te beslissen.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content