Alcohol goedkoper, brandstof duurder: inflatie licht gestegen in juni

.

De inflatie is in juni licht gestegen, en bedraagt nu 0,60 procent. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Terwijl alcohol goedkoper werd, is tanken duurder geworden.

In vergelijking met vorige maand werden vooral motorbrandstoffen en telecompacks duurder. Motorbrandstoffen stegen 6,7 procent in prijs, terwijl telecompacks gemiddeld 0,8 procent duurder werden. Dat is wellicht een gevolg van het aflopen van tegemoetkomingen wegens de coronacrisis.

Alcoholische dranken werden dan weer 4,4 procent goedkoper in vergelijking met vorige maand, vis en zeevruchten 3,3 procent en vliegtuigtickets zelfs 6,4 procent. Vlees werd iets (0,7 procent) goedkoper.

Uit de cijfers blijkt dat in vergelijking met een jaar geleden vers fruit vandaag veel duurder is: +15,8 procent. Idem voor verse groenten: +9 procent. Dat komt omdat er minder aanbod is van bepaalde producten. Slechtere weersomstandigheden zorgden voor mindere oogsten. Ook vis en zeevruchten zijn op jaarbasis duurder geworden (+2,9 procent), net als vlees (+2,6 procent). Een grote vraag vanuit China zorgt voor duurder varkensvlees. Ook tabak, alcoholvrije en alcoholische dranken zijn duurder dan een jaar geleden.

Zijn dan weer goedkoper dan een jaar geleden: elektriciteit (-7,7 procent), aardgas (-17 procent) en huisbrandolie (-12,2 procent). En in vergelijking met juni vorig jaar zijn motorbrandstoffen 10,5 procent goedkoper.

In mei bedroeg de inflatie 0,48 procent, in april 0,57 procent.

Partner Content