Ageas: “Advocaten misleiden gedupeerde Fortis-beleggers”

Filip Coremans © .

“Enkel beleggers die hun Fortis-aandelen kochten in de week van 29 september tot 3 oktober kunnen, op basis van het vonnis van vorige week, aanspraak maken op een schadevergoeding.” Dat zei de nieuwe chief risk officer Filip Coremans van Ageas, in de marge van de halfjaarresultaten.

Adriaan de Gier, de advocaat van de Stichting FortisEffect, beweerde tot nu toe dat alle beleggers die aandelen, obligaties of opties hadden in die bewuste week in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Ageas nam een provisie van 130 miljoen euro voor schadeclaims, na de veroordeling voor misleiding van beleggers vorige week in Amsterdam. “Het is de eerste keer dat we – in beroep – veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding. Dan moet je voorzichtigheidshalve geld opzij zetten”, reageerde CEO Bart De Smet. In de markt circuleren veel hogere bedragen om het kostenplaatje in te schatten, maar die zijn volledig uit de lucht gegrepen volgens de verzekeraar.

Coremans lichtte een tip van de sluier over de berekeningen, waarmee Ageas tot een provisie van 130 miljoen euro kwam. Hij benadrukte dat het om een beperkte periode en een beperkte groep van beleggers gaat. Er is sprake van “te optimistische” communicatie in het nieuwe arrest. “Dat zou willen zeggen dat het Fortis-aandeel te duur noteerde”, legt Coremans uit. “Wie in die bewuste periode Fortis-aandelen kocht, betaalde daar dus te veel geld voor. Zij kunnen een schadeclaim indienen.” Wie reeds aandelen in zijn bezit had, zo luidt de logica, zou de schade sowieso hebben geleden, maar dan sneller dan nu het geval was. Zij kunnen met andere woorden geen schade verhalen op Ageas.

De Smet vraagt zich “met enig sarcasme” af of sommige advocaten niet beter de hand in eigen boezem zouden steken wat betreft het misleiden van beleggers. “Wij hebben geen klanten te winnen in deze zaak”, voegde Coremans eraan toe.

De Smet en Coremans gaven ook inkijk in hun strategie voor het cassatieberoep bij de Hoge Raad in Nederland. “We pleiten de ‘gelijke behandeling’ van partijen”, zegt De Smet. “Je moet het vonnis er maar eens bij nemen. De uitspraken van sommige Nederlandse staatslieden zijn bijna woordelijk dezelfde als die van de ex-Fortis-toplui.” De Nederlandse staat werd vorige week vrijgesproken door het Hof in Amsterdam.

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content